Opcje przeglądania
Producent

Patelnie do blin

Do smażenia blin rekomendowana jest patelnia z powłoką non-stick, dzięki niej placki nie przywierają do dna. Można w tym celu wykorzystywać też patelnie żeliwną oraz stalową. Ta pierwsza wymaga od kucharza większej wprawy, musi być też odpowiednio konserwowana. Z drugiej strony żeliwo jest bardzo długowiecznym tworzywem.

Patelnia do blin może mieć płaskie dno lub też kilka okrągłych wgłębień. Wariant drugi umożliwia uzyskanie mniejszych blinów o regularnym kształcie. Dobrej jakości patelnia musi mieć odpowiednią grubość dna, oraz równomiernie rozprowadzać ciepło po całej powierzchni. Produkt nadaje się też do smażenia innych dań, np. omletów.

Czym są bliny

Te puszyste, mączne placuszki wywodzą się z tradycji kulinarnej Rosji, Białorusi oraz Ukrainy. Wyrabiane są na bazie drożdży, z wykorzystaniem mąki gryczanej, z domieszką pszenicznej lub żytniej. Placki mogą mieć dowolna średnicę, do ich smażenia zalecana jest specjalna patelnia żeliwna do blin, lub z powłoką non-stick.

Obecnie bliny są często spotykaną pozycją w restauracjach. Można serwować je na słodko lub wytrawnie, tworząc fantazyjne mieszanki smakowe. Mimo, że danie pierwotnie kojarzyło się z postem, to teraz można zjeść je w wykwintnej wersji, np. z wędzonym łososiem lub kawiorem. Wybornie smakują też bez żadnych dodatków.

 

 

 

Mała patelnia CHOC d.12 | D-8140-12, DE BUYER Mała patelnia CHOC d.12 | D-8140-12, DE BUYER
Producent: DE BUYER
Cena: 67,33 zł 79,21 zł (netto: 54,74 zł 64,40 zł )
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Mała patelnia CHOC d.14 | D-8140-14, DE BUYER Mała patelnia CHOC d.14 | D-8140-14, DE BUYER
Producent: DE BUYER
Cena: 79,36 zł 93,36 zł (netto: 64,52 zł 75,90 zł )
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Jak wybrać patelnię do blin

Aby drożdże zawarte w cieście odpowiednio pracowały, najlepiej smażyć placki na patelniach równomiernie rozprowadzających ciepło. Szczególnie polecana jest patelnia stalowa do blin, lub też żeliwna. Dobrze się sprawdzają również modele z powłoką non-stick, dzięki której bliny nie przywierają podczas smażenia.

Optymalna szerokość patelni oscyluje w granicach od 20 do 22 centymetrów. Można też wybrać model z