Patelnie do paelli

Jedną z narodowych potraw Hiszpanii jest paella, jednogarnkowe danie na bazie ryżu, szafranu i różnorodnych dodatków. Tradycyjnie są to warzywa z owocami morza i mięsem z królika, łączące tradycję morską oraz górską. Jednak obecnie wybór mięs jest dowolny, często spotykana jest też paella wegetariańska.

Do przyrządzania potrawy wykorzystywana jest specjalna patelnia do paelli. W Walencji, skąd pochodzi danie, paella jest smażona na otwartym ogniu, w stalowej patelni o bardzo dużej średnicy, zaopatrzonej w dwa uchwyty. Obecnie dostępne są liczne warianty patelni, różniące się głównie materiałem wykonania.

Czym jest patelnia do paelli

Głównym warunkiem, który musi spełnić patelnia do paelli jest średnica, nie mniejsza niż 34 centymetry. Dzięki znacznej objętości przygotowanie dania jest proste, wszystkie składniki można smażyć jednocześnie. W przypadku lokalu gastronomicznego najlepszym wyborem będzie patelnia żeliwna do paelli.

Tworzywo jest bardzo wytrzymałe i pozwala zachować wysoką temperaturę dania na dłużej. Jednak w Walencji, skąd pochodzi paella, patelnia wykonana jest z grubej stali. Do użytku domowego zalecane są modele pokryte warstwą teflonu, który utrudnia przywieranie dań. Patelnia zaopatrzona jest w dwa symetrycznie ułożone uchwyty.