Opcje przeglądania

Patelnia do steków

Przygotowanie steku, szczególnie półkrwistego, to duże wyzwanie dla każdego kucharza. Dlatego najlepiej wykorzystać do tego celu specjalną patelnię, wykonaną z żeliwnego tworzywa. Naczynie wolniej się nagrzewa, lecz zachowuje stałą temperaturę, dzięki czemu łatwiej jest kontrolować stopień wysmażenia potrawy.

Smażenie steku na patelni nie powinno trwać zbyt długo, wydłużona obróbka cieplna sprawia, że mięso staje się mniej chrupkie. Dotyczy to przede wszystkim steków wołowych. Danie przygotowane z mięsa tuńczyka jest znacznie prostsze. W sklepach dostępne są specjalne patelnie do steków, odpowiednie do użytku komercyjnego.

Jak wybrać patelnię do robienia steków

Kupując patelnię do steków przede wszystkim należy zwrócić uwagę na materiał, z którego jest wykonana. Stek wołowy z patelni nie może być smażony zbyt długo, traci wówczas odpowiednią konsystencję. Dlatego rekomendowane są patelnie wykonane z żeliwa, materiału, który równomiernie rozprowadza ciepło.

Steki z patelni stalowej również są smakowite, jednak należy wybrać naczynie lepszej jakości, o grubym dnie. Dużą popularnością cieszą się też patelnie z nieprzywierającą powłoką teflonową, wymaga ona zużycia znacznie mniejszej ilości tłuszczu. Natomiast niedoświadczeni kucharze powinni wybrać patelnię ceramiczną.

 

 
Patelnia żeliwna śr. 25 cm | T-112410, TOMGAST

Patelnia żeliwna śr. 25 cm | T-112410, TOMGAST

Producent: TOMGAST
Cena: 347,32 zł 408,61 zł (netto: 282,37 zł 332,20 zł )
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Patelnia żeliwna śr. 28 cm | T-112810, TOMGAST

Patelnia żeliwna śr. 28 cm | T-112810, TOMGAST

Producent: TOMGAST
Cena: 420,71 zł 494,95 zł (netto: 342,04 zł 402,40 zł )
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Dlaczego warto korzystać ze specjalnej patelni do steków

Aby przyrządzić smakowity stek z tuńczyka na patelni, należy wybrać naczynie do tego przeznaczone. Patelnie do steków powinny być wykonane z materiałów które długo utrzymują ciepło i równomiernie je rozprowadzają. Najlepiej w tym celu wykorzystać naczynia z żeliwa lub grubej stali. Można też spotkać patelnie teflonowe do steków.

Steki wysmażone dodatkowo umieszcza się na kilka minut w piecu, aby nabrały odpowiedniej temperatury. Dlatego patelnie przeznaczone do tego typu mięs można umieszczać bezpośrednio w nagrzanym piekarniku. Do użytku komercyjnego polecane są patelnie żeliwne i stalowe, do domu wystarczą ceramiczne lub teflonowe.

Najlepsze patelnie do steków w ofercie Gastrosklep.pl

W ofercie Gastrosklep.pl dostępne są patelnie do steków, przeznaczone do użytku komercyjnego. Szczególnie polecamy żeliwne patelnie marki Tomgast, które utrzymują wysoką temperaturę na długo. Naczynie jest odpowiednie do przyrządzania steków wołowych i z tuńczyka, o dowolnym stopniu wysmażenia. Zapraszamy do zakupów.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium