Podkategorie

Opcje przeglądania

Patelnia do steków

Przygotowanie steku, szczególnie półkrwistego, to duże wyzwanie dla każdego kucharza. Dlatego najlepiej wykorzystać do tego celu specjalną patelnię, wykonaną z żeliwnego tworzywa. Naczynie wolniej się nagrzewa, lecz zachowuje stałą temperaturę, dzięki czemu łatwiej jest kontrolować stopień wysmażenia potrawy.

Smażenie steku na patelni nie powinno trwać zbyt długo, wydłużona obróbka cieplna sprawia, że mięso staje się mniej chrupkie. Dotyczy to przede wszystkim steków wołowych. Danie przygotowane z mięsa tuńczyka jest znacznie prostsze. W sklepach dostępne są specjalne patelnie do steków, odpowiednie do użytku komercyjnego.

Jak wybrać patelnię do robienia steków

Kupując patelnię do steków przede wszystkim należy zwrócić uwagę na materiał, z którego jest wykonana. Stek wołowy z patelni nie może być smażony zbyt długo, traci wówczas odpowiednią konsystencję. Dlatego rekomendowane są patelnie wykonane z żeliwa, materiału, który równomiernie rozprowadza ciepło.

Steki z patelni stalowej również są smakowite, jednak należy wybrać naczynie lepszej jakości, o grubym dnie. Dużą popularnością cieszą się też patelnie z nieprzywierającą powłoką teflonową, wymaga ona zużycia znacznie mniejszej ilości tłuszczu. Natomiast niedoświadczeni kucharze powinni wybrać patelnię ceramiczną.

 

 
Patelnia żeliwna śr. 25 cm | T-112410, TOMGAST Patelnia żeliwna śr. 25 cm | T-112410, TOMGAST
Producent: TOMGAST
Cena: 292,53 zł 344,15 zł (netto: 237,83 zł 279,80 zł )
szt.