Bestsellery
Paliwo do podgrzewaczy gastronomicznych (w żelu) | 430002, STALGAST
Paliwo do podgrzewaczy gastronomicznych (w żelu) | 430002, STALGAST

5,02 zł

Cena regularna: 5,28 zł

Najniższa cena: 4,92 zł

4,08 zł

Cena regularna: 4,29 zł

Najniższa cena: 4,00 zł
szt.
Koszyk na sztućce z poliratanu prostokątny czarny | BH-2069-061, VERLO
Koszyk na sztućce z poliratanu prostokątny czarny | BH-2069-061, VERLO

24,05 zł

Cena regularna: 28,29 zł

Najniższa cena: 24,09 zł

19,55 zł

Cena regularna: 23,00 zł

Najniższa cena: 19,59 zł
szt.
Łyżeczka do herbaty (z. cateringowy) | 354110, STALGAST
Łyżeczka do herbaty (z. cateringowy) | 354110, STALGAST

0,83 zł

Cena regularna: 0,87 zł

Najniższa cena: 0,87 zł

0,67 zł

Cena regularna: 0,71 zł

Najniższa cena: 0,71 zł
szt.
Paliwo do podgrzewaczy 1l (w żelu) | 430003, STALGAST
Paliwo do podgrzewaczy 1l (w żelu) | 430003, STALGAST

15,89 zł

Cena regularna: 16,73 zł

Najniższa cena: 15,43 zł

12,92 zł

Cena regularna: 13,60 zł

Najniższa cena: 12,54 zł
szt.
Nowości
Ekspres do kawy jednogrupowy Nau Classica | Fiamma
Ekspres do kawy jednogrupowy Nau Classica | Fiamma

10 340,00 zł

Cena regularna: 12 164,70 zł

Najniższa cena: 12 164,70 zł

8 406,50 zł

Cena regularna: 9 890,00 zł

Najniższa cena: 9 890,00 zł
szt.
Urządzenie wielofunkcyjne Heinzelmann CHEF-X
Urządzenie wielofunkcyjne Heinzelmann CHEF-X

10 453,77 zł

8 499,00 zł

szt.
Kuchenka indukcyjna Berner BM2Q3.5
Kuchenka indukcyjna Berner BM2Q3.5

10 138,27 zł

8 242,50 zł

szt.
Kocioł warzelny z mieszalnikiem i zaworem spustowym KOV-100 | RM Gastro
Kocioł warzelny z mieszalnikiem i zaworem spustowym KOV-100 | RM Gastro

114 144,00 zł

Cena regularna: 142 680,00 zł

Najniższa cena: 142 680,00 zł

92 800,00 zł

Cena regularna: 116 000,00 zł

Najniższa cena: 116 000,00 zł
szt.
Ekspres do kawy FRESCO P8L
Ekspres do kawy FRESCO P8L

8 999,00 zł

7 316,26 zł

szt.
Elektryczna kotleciarka do mięsa cookPRO | 560050001
Elektryczna kotleciarka do mięsa cookPRO | 560050001

2 023,35 zł

1 645,00 zł

szt.
OIL-GUN - spryskiwacz (pistolet) do oleju
OIL-GUN - spryskiwacz (pistolet) do oleju

613,77 zł

499,00 zł

szt.
Bezzapachowa frytownica automatyczna AUTOFRY MTI5
Bezzapachowa frytownica automatyczna AUTOFRY MTI5

50 238,12 zł

40 844,00 zł

szt.
Mieszarka farszu  Villa  M125 | PSV
Mieszarka farszu Villa M125 | PSV

34 372,35 zł

27 945,00 zł

szt.
Wilk do mięsa do pracy ciągłej 22L | DRC82, PSV
Wilk do mięsa do pracy ciągłej 22L | DRC82, PSV

10 578,00 zł

8 600,00 zł

szt.
Etapy otwarcia lokalu gastronomicznego

W dobie sporej popularności programów kulinarnych, myśl o otwarciu własnej restauracji, kiełkuje w głowach coraz większej ilości amatorów gotowania. Wbrew pozorom, nie wystarczy jednak być mistrzem w kuchni, by z sukcesem uruchomić biznes gastronomiczny. Otwarcie restauracji to przedsięwzięcie wymagające solidnego przygotowania.

etapy otwarcia lokalu gastronomicznego

Po pierwsze: dobry pomysł

Nie sztuką jest otworzyć restaurację do złudzenia przypominającą te, które już istnieją w naszym mieście. Nie trudno kopiować pomysły konkurencji bądź zachodnie trendy. Czy to zagwarantuje nam powodzenie? Niestety nie. Miarą sukcesu jest utrzymanie się na niełatwym rynku, który szybko i boleśnie zweryfikuje błędne decyzje. Najważniejszym pytaniem, jakie powinien sobie postawić przyszły właściciel restauracji jest zatem: czy moja gastronomia odpowie na potrzeby? Innymi słowy: czy jest popyt na to, co zamierzam oferować? Czy wypełniam niszę, proponuję coś, czego brakuje w określonej lokalizacji? Co sprawi, że to właśnie do mnie przyjdzie klient? Warto poświęcić trochę czasu na analizę lokalnego rynku, rozpoznanie jego potrzeb, a co za tym idzie – możliwości stojących przed naszym biznesem. Na tak przygotowanym gruncie, łatwiej będzie podjąć bezpieczną decyzję na temat profilu działalności.

Projekt technologiczny

projekt lokalu gastronomicznegoKażdy lokal gastronomiczny to miejsce publiczne, dlatego musi spełniać warunki rozmaitych norm prawnych. Niedopełnienie wymogów, określonych np. przez Sanepid, może skończyć się zablokowaniem możliwości uruchomienia inwestycji. Podstawą, bez której nie sposób otworzyć restauracji, jest sporządzenie projektu technologicznego. Dokument ten obejmuje szczegółowe wytyczne, dotyczące ilości, rodzaju i rozmieszczenia pomieszczeń, odpowiedniego wyposażenia, a także zarządzania mediami (woda, ścieki, energia, gaz). Opracowanie projektu gastronomicznego jest nie tylko koniecznością, ale i znakomitym ułatwieniem, ponieważ pozwala precyzyjnie oszacować koszty i zaplanować niezbędne działania. Ze względu na kluczowe znaczenie tego kroku, warto skorzystać z pomocy profesjonalistów, doskonale znających literę prawa, a także posiadających kwalifikacje potrzebne do wcielenia projektu w życie. Specjaliści zadbają o prawidłowe rozmieszczenie wszelkich przyłączy, rozplanowanie i uruchomienie ciągów wentylacyjnych, a także określenie konkretnej listy sprzętów wraz z ich montażem.
Zamów projekt technologiczny

Trzy razy M

Kiedy już wiemy, co chcemy otworzyć, kolejnym pytaniem jest: jak? Potrzebny nam szczegółowy plan działań. Nawet najlepszy pomysł zawiedzie, jeśli błędnie oszacujemy budżet, postawimy na nieodpowiednie dania lub źle określimy lokalizację.

  • Pierwszym krokiem powinno być sporządzenie menu, pasującego do charakteru gastronomii. Dobrze skomponowana karta dań z jednej strony zaspokaja potrzeby klientów, z drugiej – stanowi źródło dochodu dla restauracji. Bywa, że menu jest zbyt szerokie i zawiera rzadko zamawiane propozycje, co generuje spore straty surowcowe, a co za tym idzie - finansowe. Dlatego warto zachować tu zdrowy rozsądek.
  • Kolejny kluczowy element to wybór właściwego miejsca na otwarcie biznesu. Jeśli nasza restauracja czy bar zostanie usytuowany w nieprzyjaznej okolicy bądź dzielnicy, do której trudno dotrzeć, nie możemy oczekiwać wielkiego ruchu. Niezmiernie istotne jest zapoznanie się z możliwościami lokalizacji, warunkami technicznymi oraz stanem prawnym tak, by wykluczyć wszelkie nieprawidłowości i utrudnienia. Łatwy dojazd, możliwość zaparkowania i widoczność lokalu to elementy niemniej istotne, niż menu.
  • Kiedy wiemy już, gdzie chcemy uruchomić naszą działalność, określamy metraż i rodzaj pomieszczeń, potrzebnych do sprawnego funkcjonowania gastronomii.

Wystrój wnętrz

restauracjaWygląd punktu gastronomicznego ma ogromne znaczenie dla dobrego samopoczucia klienta i często wpływa na jego decyzję o tym, czy skorzysta z naszej oferty. Bez względu na to, czy jest to niewielki fast food czy luksusowa restauracja, wnętrze powinno być schludne i zadbane. Przy projektowaniu lokali ekskluzywnych warto skorzystać z usług profesjonalistów, którzy znają nie tylko obowiązujące trendy, ale i doradzą w doborze wysokogatunkowych materiałów. Niewielkie restauracje rodzinne, bary szybkiej obsługi czy pizzerie możemy urządzić, korzystając z internetowych inspiracji i artykułów eksperckich.

Odpowiednie wyposażenie gastronomiczne

Po zatwierdzeniu projektu przez Sanepid i inne instytucje, możemy przystąpić do zakupów. Decyzja o wyborze sprzętu jest kolejnym elementem, który zaważy na powodzeniu naszego biznesu. Błędy na tym etapie mogą słono kosztować, dlatego należy zacząć od oszacowania możliwości finansowych. Tu również warto skorzystać z porady ekspertów, którzy podpowiedzą, jakie wyposażenie będzie niezbędne dla naszej restauracji, a z jakiego na początku możemy zrezygnować. Specjaliści wskażą również, który ze sprzętów można kupić jako używany, a jaki bezwzględnie powinien być nowy, byśmy nie stracili na pozornej oszczędności. Wyposażenie, oferowane przez sprawdzony sklep gastronomiczny wraz z systemem gwarancyjnym i pakietem serwisowym, to niezbędny element sprawnie funkcjonującej kuchni.

Wyszkolony zespół 

centrum szkolen kulinarnychDoskonale przeszkolona, zaufana kadra – bez niej jakakolwiek inwestycja w sprzęt czy wystrój wnętrz na nic się nie zda. Specyfika branży gastronomicznej wymaga określonych kompetencji od osób w niej zatrudnionych. Personel, który ma bezpośredni kontakt z konsumentem, powinien nie tylko posiadać praktyczną wiedzę z zakresu obsługi klienta, ale przede wszystkim wykazywać się cechami charakteru, które predysponują do takiej pracy. Niezmiernie istotna jest właściwa reakcja na niezadowolenie klientów, które zdarzyć się może nawet w najlepszej restauracji. Umiejętność znajdowania rozwiązań w sytuacjach kryzysowych to klucz do dobrej opinii wśród konsumentów.

Równie ważne są praktyczne kompetencje kadry pracującej na zapleczu. Umiejętność obsługiwania nowoczesnych sprzętów i pełnego wykorzystywania ich możliwości przez współczesnego szefa kuchni, jest równie ważna, jak znajomość sztuki kulinarnej. Inwestycje w systematyczne szkolenia kadry, z pewnością się zwrócą.

Otwarcie i prowadzenie biznesu gastronomicznego, to przedsięwzięcie niełatwe, dość ryzykowne i wymagające cierpliwości. Dlatego tak istotne jest odpowiednie przygotowanie i zadbanie o najdrobniejszy szczegół. Ciężka praca zaowocuje jednak satysfakcją klientów, a co za tym idzie – naszym sukcesem.

Gastrosklep.pl oferuje Państwu szeroki asortyment wyposażenia wraz z bardzo korzystny systemem gwarancyjnym i pogwarancyjnym. Dysponujemy zespołem wykwalifikowanych serwisantów, którzy szybko i sprawnie rozwiążą ewentualne problemy. Zapraszamy do naszego Centrum Szkoleń Kulinarnych, w którym personel Państwa restauracji zostanie profesjonalnie przeszkolony, zyskując praktyczną wiedzę z zakresu przygotowywania potraw z wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń gastronomicznych.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony