Co wyróżnia piec taśmowy spośród innych pieców do pizzy?

Co wyróżnia piec taśmowy spośród innych pieców do pizzy?

Wybór pieca to bez wątpienia jedna z najważniejszych decyzji, stojących przed właścicielem pizzerii. Wydajność i niezawodność urządzenia zdecydują o jakości serwowanego produktu, a co za tym idzie – powodzeniu całego przedsięwzięcia. Dlaczego warto postawić na piec taśmowy?

 

piec do pizzyRynek oferuje rozmaite rozwiązania, wybór właściwego zależy od wielkości obiektu oraz jego przeznaczenia. W dużych pizzeriach, restauracjach serwujących dania na wynos i firmach cateringowych, czyli wszędzie tam, gdzie liczy się wysoka wydajność, warto zdecydować się na piec przelotowy (inaczej: taśmowy, tunelowy). Urządzenie wyposażone jest w taśmę, która transportuje żywność do wnętrza komory, dzięki czemu praca przebiega dużo sprawniej. Potrawy płynnie – jedna za drugą – suną do serca pieca, gdzie poddawane są obróbce termicznej. I tu następuje proces, który wyróżnia piece taśmowe spośród innych urządzeń tego typu. Gorące powietrze, wtłoczone do komory pod określonym ciśnieniem za pośrednictwem specjalnych dysz, jest precyzyjnie nakierowane na potrawy. Piec przelotowy stanowi zatem połączenie technologii konwekcyjnej z bardzo funkcjonalnym systemem taśmowym. Dzięki takiemu rozwiązaniu, pieczenie, podgrzewanie i zapiekanie trwa o 15 do nawet 30 % krócej.

Jak działa taśmowy piec do pizzy?

piec tasmowyTaśma, na której przesuwane są potrawy, ma zwykle 25 do 100 cm szerokości i wykonana jest ze stali nierdzewnej. W zależności od typu pieca, możemy spotkać system z dwiema taśmami obok siebie bądź kilkoma rozmieszczonymi piętrowo. Zwielokrotnienie powierzchni, jeszcze bardziej zwiększa efektywność urządzenia. Niektóre modele posiadają okienko rewizyjne, zapewniające dostęp do produktu i zwiększające kontrolę jakości wypieku. Cyfrowy wyświetlacz pozwala na nadzór nad warunkami, panującymi w komorze i panowanie nad temperaturą, prędkością przesuwania się taśmy i czasem pieczenia. Część ustawień zostaje automatycznie zablokowana po zaprogramowaniu, dzięki czemu unikamy przypadkowej modyfikacji procedury, a w konsekwencji – zmiany właściwości produktu końcowego. Taki system gwarantuje nam powtarzalność efektów, a co za tym idzie – zadowolenie klienta. Zyska on bowiem pewność, że odwiedzając naszą restaurację, otrzyma za każdym razem potrawę o takich samych, doskonałych właściwościach.

Rodzaje i zastosowanie

Omawiane piece oferowane są w dwóch wariantach: piece taśmowe gazowe i piece taśmowe elektryczne. Wybór pomiędzy tymi typami zależy przede wszystkim od rodzaju dostępnej instalacji oraz naszych preferencji. Piece elektryczne wymagają rzadszego serwisowania i są nieco tańsze od swoich gazowych odpowiedników, jednak może się okazać, że ze względu na koszty eksploatacyjne, bardziej będzie nam odpowiadał piec gazowy. Ze względu na zróżnicowane gabaryty, urządzenia te znajdą zastosowanie zarówno w lokalach przeznaczonych do pracy z dużą wydajnością, jak i mniejszych pizzeriach. Niezmiernie istotne jest oszacowanie średniej ilości posiłków, które będą się przewijały przez piec. Pozwoli to na określenie wielkości jednostki oraz takich elementów, jak ilość półek. W małych kuchniach sprawdzą się niewielkie piece taśmowe na blat, większe egzemplarze, osiągające nawet do 170 cm powierzchni komory, to rozwiązania dla punktów gastronomicznych nastawionych na wysoką efektywność.

Korzyści

piec tasmowySystem taśmowy, w połączeniu z konwekcyjnym obiegiem powietrza i doskonale izolowaną obudową, sprawia, że piece tunelowe do pizzy zapewniają wysoką oszczędność czasu, nakładów pracy, a także energii elektrycznej. Co więcej, technologia FastBake, wykorzystywana podczas pieczenia, znakomicie wpływa na walory smakowe serwowanych dań. Piece tunelowe służą nie tylko do wypieku pizzy, ale i wielu innych potraw, jak warzywa, zapiekanki czy pieczywo. Wszystko to przekłada się na zadowolenie klientów, a w konsekwencji – zysk finansowy. Nowoczesne piece przepływowe do pizzy charakteryzują się cichą pracą, co wspólnie z intuicyjną obsługą oraz systemem taśmowym, minimalizującym częstotliwość załadunku, zapewnia personelowi większy komfort i wydajność działań.

Stojąc przed wyborem pieca, warto zwrócić się o pomoc do specjalistów, którzy ułatwią nam podjęcie tej trudnej i jakże istotnej decyzji. Dobry sklep gastronomiczny dysponuje własną kadrą profesjonalistów, posiadających niezbędne kwalifikacje do udzielania tego typu porad. Dzięki szczegółowej analizie naszych potrzeb i możliwości, zyskamy pewność, że wydane pieniądze zwrócą się nam w postaci zadowolenia klientów i realnego zysku.  

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium