Pizza to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce, dlatego otwarcie lokalu oferującego ten włoski przysmak, wydaje się sposobem na złoty biznes. Owszem, dobrze zaplanowany i zrealizowany – będzie procentował. Zanim jednak zaczniemy liczyć pieniądze z kasy naszej pizzerii, musimy zadbać o podstawy, a więc odpowiedni sprzęt.
Czasy, w których polski konsument akceptował ciasto, przypominające bułkę oraz przypadkowo dobrane dodatki, zaczerpnięte z puszki, dawno już minęły. W dobie rosnącej konkurencji, nieodzowne jest dbanie o jakość produktu. Poza doskonałymi recepturami, wykwalifikowanym personelem i reklamą, o naszym być albo nie być, zadecyduje profesjonalne wyposażenie gastronomiczne.
Sedno sprawy
Tym, co przesądzi o przyszłości całego biznesu jest piec do pizzy. O jego wyborze decydują nasze preferencje oraz możliwości: finansowe i te, dotyczące warunków technicznych (rodzaj instalacji, powierzchnia kuchni). Nowoczesne piece do pizzy zasilane są gazem lub prądem. Urządzenia różnią się kosztami zakupu i eksploatacji, dlatego warto zasięgnąć porady specjalisty, który najlepiej dobierze sprzęt gastronomiczny do naszych potrzeb. Tradycyjne piece, opalane drewnem są, co prawda, modne w ostatnich latach, jednak ich obsługa jest czaso- i pracochłonna. To rozwiązanie dla prawdziwych pasjonatów zawodu, dla których klimat lokalu ma większe znaczenie, niż komfort pracy i wydajność.
Wśród pieców gazowych i elektrycznych, wyróżnić można szereg typów, których wybór w dużej mierze zależy od średniej wielkości produkcji, a także wielkości pizzy. Niewielkie pizzerie osiedlowe mogą pozwolić sobie na stosunkowo tani jednokomorowy piec do pizzy. Restauracje o większej ilości klientów, powinny postawić na urządzenia o wyższych parametrach. Dobrej jakości dwukomorowy piec do pizzy pozwoli na naprzemienne przygotowywanie włoskiego przysmaku, co znacznie usprawni pracę. Wymagania firm nastawionych na wysoką wydajność, spełni piec taśmowy, łączący technologię pieczenia konwekcyjnego z mobilną taśmą. Więcej o piecu taśmowym dowiesz się z artykułu CO WYRÓŻNIA PIEC TAŚMOWY SPOŚRÓD INNYCH PIECÓW DO PIZZY? Zwolennicy tradycji w nowoczesnym wydaniu, znajdą coś dla siebie w ofercie pieców rotacyjnych. Ich budowa przypomina nieco kształtem piece opalane drewnem, jednak zasilane są gazem lub prądem, a pizza wewnątrz jest dodatkowo obracana, co zapewnia równomierny wypiek ciasta. Więcej o piecach (link do tekstu o piecach)
Czego jeszcze potrzebujemy
Poza sercem produkcji, czyli piecem, pizzeria nie może obejść się bez drobniejszych sprzętów, które wpłyną na jakość i szybkość serwisu.
Mikser spiralny – niezbędny do wyrabiania dużych porcji ciasta. Urządzenia te występują w rozmaitych przedziałach cenowych, a ich wybór zależy podobnie, jak w przypadku pieców – od wielkości produkcji. Dobry sklep gastronomiczny oferuje szeroki asortyment sprzętu, wśród którego znaleźć można takie urządzenia, jak miesiarka z wyjmowaną głowicą i dzieżą, mikser ze stałą głowicą i dzieżą oraz inne kombinacje tych funkcjonalności. Wysokiej klasy miksery gastronomiczne wykonane są ze stali nierdzewnej i posiadają mocne elementy mieszające. Urządzenia te nadają się nie tylko do wyrobu ciasta na pizzę, ale sprawdzą się również w cukierniach, piekarniach czy pierogarniach.
Kolejnym urządzeniem, znacznie ułatwiającym przygotowanie ciasta do pizzy jest wałkownica do ciasta. Dzięki mocnej konstrukcji i specjalnym wałkom, maszyna ta jest w stanie formować duże porcje masy, trudne w obróbce ręcznej. Wałkowarka sprawdzi się nie tylko do wałkowania ciasta na pizzę, ale i podczas przyrządzania pierogów, pieczywa lub tortilli. Cena zależna jest od parametrów urządzenia. Wysokiej klasy wałkownice wyposażone są w regulacje grubości ciasta.
Stół chłodniczy do pizzy – tu o wyborze decyduje głównie wielkość powierzchni kuchennej i nasze możliwości finansowe. Stół, wyposażony w automatyczne odmrażanie i wymuszony obieg powietrza, pozwala na przygotowanie produktu w higienicznych warunkach. Niektóre z mebli posiadają witrynę czy dodatkową nadstawkę, służącą do przechowywania dodatków.
Lista zakupów powinna także zawierać takie akcesoria, jak blachy i siatki do pieczenia. Wykonane z odpornych na temperaturę materiałów, zapewniają równomierny wypiek. Diabeł tkwi w szczegółach, dlatego przybory kuchenne, jak np. łyżki do sosów czy radełka do ciasta, to elementy niezwykle istotne w profesjonalnej kuchni. Niezbędne są także pojemniki na ciasto, zapewniające odpowiednią higienę i ułatwiające zachowanie porządku.
Plecaki i torby do pizzy to przedmioty niezbędne w pizzeriach, oferujących dania na wynos. Dzięki zastosowaniu materiałów termoochronnych i specjalnej konstrukcji, pozwolą na utrzymanie właściwej temperatury i bezpieczny transport produktu.
Poza artykułami przeznaczonymi stricte do pizzy, musimy pamiętać o wyposażeniu typowym dla większości restauracji, jak: Lodówka, zamrażarka, szafa chłodnicza, zapewniające świeżość i właściwą wilgotność produktów, dzięki zachowaniu odpowiedniej temperatury. Urządzenia te występują w rozmaitych odsłonach: jako wolnostojące bądź podblatowe, przeszklone lub zabudowane.
Regały gastronomiczne – to podstawa w każdej kuchni. Wykonane z odpornych materiałów, funkcjonalne i łatwe w utrzymaniu czystości, znakomicie poprawiają efektywność.
Zmywarka gastronomiczna – niezbędna w każdej kuchni, generującej dużą ilość naczyń. Tu podpowiadamy, jak wybrać najlepszą. ZMYWARKA GASTRONOMICZNA, KTÓRA NIE WYCZYŚCI CI PORTFELA
Sprzęt gastronomiczny do pizzerii wiąże się ze sporymi nakładami finansowymi, dlatego przed jego zakupem warto skontaktować się ze specjalistami, którzy podpowiedzą, która z opcji będzie dla nas najlepsza.
Gastrosklep.pl oferuje Państwu sprzęt do pizzerii wraz z bardzo korzystny systemem gwarancyjnym i pogwarancyjnym. Dysponujemy zespołem wykwalifikowanych serwisantów, którzy szybko i sprawnie rozwiążą ewentualne problemy. Zapraszamy do naszego Centrum Szkoleń Kulinarnych, w którym personel Państwa restauracji zostanie profesjonalnie przeszkolony, zyskując praktyczną wiedzę z zakresu przygotowywania potraw z wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń gastronomicznych.