Projekt Technologiczny

projekty technologiczne


Wymogi techniczne i formalne

Niezależnie od wielkości i przeznaczenia lokalu gastronomicznego, musi on spełnić szereg wymogów technicznych i formalnych, podyktowanych obowiązującym prawem. Nieuwzględnienie tych wytycznych, może skończyć się wysokimi karami, a w konsekwencji, nawet zamknięciem punktu. Udokumentowany projekt technologiczny, jest również warunkiem odbioru lokalu przez Sanepid, a więc już na starcie decyduje, czy Państwa działalność w ogóle ruszy z miejsca.

Przykładowe wzory projektów technologicznych

projekty technologiczne projekt technologiczny lokalu gastronomicznego

Po co mi projekt technologiczny?

Sporządzenie projektu technologicznego daje Państwu odpowiedź na najważniejsze pytania, dotyczące rentowności i bezpieczeństwa inwestycji. Podczas jego przygotowania dowiedzą się Państwo, jakich zmian wymaga nabyty lokal bądź co należy uwzględnić, budując miejsce od podstaw oraz jakie będą koszty remontu i innych robót, dostosowujących budynek do wymogów. Dowiedzą się Państwo, ile należy zapłacić za wyposażenie gastronomiczne, a także oszacują, jak wielu konsumentów będą Państwo przyjmować w określonym czasie, a co za tym idzie – na jakie zyski można liczyć. Opracowanie projektu odpowiada również na takie zagadnienia, jak zarządzanie mediami (woda, ścieki, energia, gaz) i ich koszta. Jak widać, poza tym, że dokument ten jest niezbędny ze względów formalnych, ma on również niebagatelne znaczenie praktyczne.

Projekt technologiczny kuchni

Szczególnie istotny w przypadku tego rodzaju działalności jest projekt technologiczny kuchni. To on w sposób precyzyjny określa rozmieszczenie elementów wodno-kanalizacyjnych i przyłączy elektrycznych, optymalizuje powierzchnię i przepustowość (szybkość wydawania posiłków itp.). Projekt gastronomiczny kuchni pomaga również dokładnie zaplanować zakup i rozmieszczenie wyposażenia gastronomicznego o odpowiednich parametrach. Dzięki temu wizyta w takim miejscu, jak sklep gastronomiczny staje się czystą przyjemnością.

Jak wygląda tworzenie projektu krok po kroku?

Opracowanie planu technologicznego kuchni składa się z kilku podstawowych kroków:

  • określamy przeznaczenie lokalu gastronomicznego,
  • decydujemy o tym, co będziemy serwować (menu),
  • obliczamy powierzchnię pomieszczeń,
  • określamy rodzaj niezbędnego wyposażenia,
  • ustalamy rozmieszczenie wyposażenia technologicznego wraz z wytycznymi dotyczącymi instalacji,
  • decydujemy, jakie rozmieszczenie pomieszczeń będzie najbardziej funkcjonalne,
  • wykonujemy projekt lokalu gastronomicznego (rysunek techniczny wraz z legendą),
  • prosimy o zaopiniowanie projektu przez odpowiednie instytucje.

Usługi i profesjonalizm

Najwygodniej jest skorzystać z usług profesjonalistów, dla których projekty lokali gastronomicznych to chleb powszedni. Jako firma specjalizująca się w tej dziedzinie, doskonale znamy wymogi prawne oraz szacunkowe koszty określonych inwestycji. Dodatkowo, współpracujemy na stałe z architektami i budowlańcami – taka kompleksowa obsługa jest nie tylko komfortowa, ale i bezpieczna – pozwoli uniknąć wielu nerwów i kosztów wynikających z ewentualnych błędów. Nie ma obawy, że projekt technologiczny zostanie odrzucony przez kontrolera Sanepidu.

Realizacje inwestycji

Artur Michałowski

Artur Michałowski

nadzór nad projektami i realizacjami zamówień

600 814 504 artur@artsystem.com.pl

Projekt lokalu gastronomicznego

Projekt lokalu gastronomicznego


Biuro projektowe, z którym współpracujemy, opracuje profesjonalny projekt technologiczny. Dzięki naszej pomocy, nie będziesz miał problemu z uzyskaniem pozytywnej opinii od takich instytucji jak Sanepid, Inspektorat Nadzoru Budowlanego czy BHP, a proces tworzenia wymarzonego lokalu stanie się prostszy. Określimy optymalne rozmieszczenie pomieszczeń oraz wyposażenia gastronomicznego, tworząc ergonomiczne i funkcjonalne miejsce pracy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium