info Projekt Technologiczny

Projekt lokalu gastronomicznego

Niezależnie od wielkości i przeznaczenia lokalu gastronomicznego, musi on spełnić szereg wymogów technicznych i formalnych, podyktowanych obowiązującym prawem. Nieuwzględnienie tych wytycznych, może skończyć się wysokimi karami, a w konsekwencji, nawet zamknięciem punktu. Udokumentowany projekt technologiczny, jest również warunkiem odbioru lokalu przez Sanepid, a więc już na starcie decyduje, czy Państwa działalność w ogóle ruszy z miejsca.

Przykładowe wzory projektów technologicznych

   projekty technologiczne  projekt technologiczny lokalu gastronomicznego 

Po co mi projekt technologiczny?

Sporządzenie projektu technologicznego daje Państwu odpowiedź na najważniejsze pytania, dotyczące rentowności i bezpieczeństwa inwestycji. Podczas jego przygotowania dowiedzą się Państwo, jakich zmian wymaga nabyty lokal bądź co należy uwzględnić, budując miejsce od podstaw oraz jakie będą koszty remontu i innych robót, dostosowujących budynek do wymogów. Dowiedzą się Państwo, ile należy zapłacić za wyposażenie gastronomiczne, a także oszacują, jak wielu konsumentów będą Państwo przyjmować w określonym czasie, a co za tym idzie – na jakie zyski można liczyć. Opracowanie projektu odpowiada również na takie zagadnienia, jak zarządzanie mediami (woda, ścieki, energia, gaz) i ich koszta. Jak widać, poza tym, że dokument ten jest niezbędny ze względów formalnych, ma on również niebagatelne znaczenie praktyczne.

Projekt technologiczny kuchni

Szczególnie istotny w przypadku tego rodzaju działalności jest projekt technologiczny kuchni. To on w sposób precyzyjny określa rozmieszczenie elementów wodno-kanalizacyjnych i przyłączy elektrycznych, optymalizuje powierzchnię i przepustowość (szybkość wydawania posiłków itp.). Projekt gastronomiczny kuchni pomaga również dokładnie zaplanować zakup i rozmieszczenie wyposażenia gastronomicznego o odpowiednich parametrach. Dzięki temu wizyta w takim miejscu, jak sklep gastronomiczny staje się czystą przyjemnością.

Jak wygląda tworzenie projektu krok po kroku?gastrodesign

Opracowanie planu technologicznego kuchni składa się z kilku podstawowych kroków:

  • określamy przeznaczenie lokalu gastronomicznego,
  • decydujemy o tym, co będziemy serwować (menu),
  • obliczamy powierzchnię pomieszczeń,
  • określamy rodzaj niezbędnego wyposażenia,
  • ustalamy rozmieszczenie wyposażenia technologicznego wraz z wytycznymi dotyczącymi instalacji,
  • decydujemy, jakie rozmieszczenie pomieszczeń będzie najbardziej funkcjonalne,
  • wykonujemy projekt lokalu gastronomicznego (rysunek techniczny wraz z legendą),
  • prosimy o zaopiniowanie projektu przez odpowiednie instytucje.

Najwygodniej jest skorzystać z usług profesjonalistów, dla których projekty lokali gastronomicznych to chleb powszedni. Jako firma specjalizująca się w tej dziedzinie, doskonale znamy wymogi prawne oraz szacunkowe koszty określonych inwestycji. Dodatkowo, współpracujemy na stałe z architektami i budowlańcami – taka kompleksowa obsługa jest nie tylko komfortowa, ale i bezpieczna – pozwoli uniknąć wielu nerwów i kosztów wynikających z ewentualnych błędów. Nie ma obawy, że projekt technologiczny zostanie odrzucony przez kontrolera Sanepidu.

Dobry projekt technologiczny to podstawa, bez której nie sposób otworzyć restaurację czy bar. Warto zatem zainwestować już na początku, by uniknąć dodatkowych kosztów, związanych z błędnym oszacowaniem bądź, co gorsza – zablokowaniem otwarcia lokalu podczas kontroli. Gastrodesign.pl oferuje usługi na najwyższym poziomie, dzięki czemu zyskują Państwo pewność, że opracowany przez nas projekt technologiczny dla gastronomii spełnia wszelkie standardy.

do góry
Przejdź do porównywarki
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl