Bestsellery
Paliwo do podgrzewaczy gastronomicznych (w żelu) | 430002, STALGAST
Paliwo do podgrzewaczy gastronomicznych (w żelu) | 430002, STALGAST

4,92 zł

Cena regularna: 5,18 zł

Najniższa cena: 5,18 zł

4,00 zł

Cena regularna: 4,21 zł

Najniższa cena: 4,21 zł
szt.
Koszyk na sztućce z poliratanu prostokątny czarny | BH-2069-061, VERLO
Koszyk na sztućce z poliratanu prostokątny czarny | BH-2069-061, VERLO

24,09 zł

Cena regularna: 28,34 zł

Najniższa cena: 28,34 zł

19,59 zł

Cena regularna: 23,04 zł

Najniższa cena: 23,04 zł
szt.
Łyżeczka do herbaty (z. cateringowy) | 354110, STALGAST
Łyżeczka do herbaty (z. cateringowy) | 354110, STALGAST

0,87 zł

Cena regularna: 0,92 zł

Najniższa cena: 0,86 zł

0,71 zł

Cena regularna: 0,75 zł

Najniższa cena: 0,70 zł
szt.
Paliwo do podgrzewaczy 1l (w żelu) | 430003, STALGAST
Paliwo do podgrzewaczy 1l (w żelu) | 430003, STALGAST

15,43 zł

Cena regularna: 16,24 zł

Najniższa cena: 16,24 zł

12,54 zł

Cena regularna: 13,20 zł

Najniższa cena: 13,20 zł
szt.
Wybrane dla Ciebie
Łyżka stołowa (z. cateringowy) | 354160, STALGAST
Łyżka stołowa (z. cateringowy) | 354160, STALGAST
1,71 zł 1,62 zł 1,39 zł 1,32 zł
szt.
Łyżka stołowa KIDS | 358061, STALGAST
Łyżka stołowa KIDS | 358061, STALGAST
3,44 zł 3,27 zł 2,80 zł 2,66 zł
szt.
Dzbanek do herbaty 400 ml | 388182, STALGAST
Dzbanek do herbaty 400 ml | 388182, STALGAST
22,14 zł 21,03 zł 18,00 zł 17,10 zł
szt.
Ekspres automatyczny Saeco Aulika EVO Top HSC
Ekspres automatyczny Saeco Aulika EVO Top HSC
5 562,50 zł 4 522,36 zł
szt.
Ekspres automatyczny Gaggia Concetto
Ekspres automatyczny Gaggia Concetto
16 206,48 zł 13 176,00 zł
szt.
Nowości
Ekspres do kawy jednogrupowy Nau Classica | Fiamma
Ekspres do kawy jednogrupowy Nau Classica | Fiamma

10 340,00 zł

Cena regularna: 12 164,70 zł

Najniższa cena: 12 164,70 zł

8 406,50 zł

Cena regularna: 9 890,00 zł

Najniższa cena: 9 890,00 zł
szt.
Urządzenie wielofunkcyjne Heinzelmann CHEF-X
Urządzenie wielofunkcyjne Heinzelmann CHEF-X

10 453,77 zł

8 499,00 zł

szt.
Kuchenka indukcyjna Berner BM2Q3.5
Kuchenka indukcyjna Berner BM2Q3.5

10 138,27 zł

8 242,50 zł

szt.
Kocioł warzelny z mieszalnikiem i zaworem spustowym KOV-100 | RM Gastro
Kocioł warzelny z mieszalnikiem i zaworem spustowym KOV-100 | RM Gastro

114 144,00 zł

Cena regularna: 142 680,00 zł

Najniższa cena: 142 680,00 zł

92 800,00 zł

Cena regularna: 116 000,00 zł

Najniższa cena: 116 000,00 zł
szt.
Ekspres do kawy Gaggia La Precisa 2 Gr
Ekspres do kawy Gaggia La Precisa 2 Gr

17 712,00 zł

Cena regularna: 24 477,00 zł

Najniższa cena: 16 790,00 zł

14 400,00 zł

Cena regularna: 19 900,00 zł

Najniższa cena: 13 650,41 zł
szt.
Ekspres do kawy FRESCO P8L
Ekspres do kawy FRESCO P8L

8 999,00 zł

7 316,26 zł

szt.
Elektryczna kotleciarka do mięsa cookPRO | 560050001
Elektryczna kotleciarka do mięsa cookPRO | 560050001

2 023,35 zł

1 645,00 zł

szt.
OIL-GUN - spryskiwacz (pistolet) do oleju
OIL-GUN - spryskiwacz (pistolet) do oleju

613,77 zł

499,00 zł

szt.
Bezzapachowa frytownica automatyczna AUTOFRY MTI5
Bezzapachowa frytownica automatyczna AUTOFRY MTI5

50 238,12 zł

40 844,00 zł

szt.
Mieszarka farszu  Villa  M125 | PSV
Mieszarka farszu Villa M125 | PSV

34 372,35 zł

27 945,00 zł

szt.
Projekt Technologiczny

Projekt lokalu gastronomicznego

Niezależnie od wielkości i przeznaczenia lokalu gastronomicznego, musi on spełnić szereg wymogów technicznych i formalnych, podyktowanych obowiązującym prawem. Nieuwzględnienie tych wytycznych, może skończyć się wysokimi karami, a w konsekwencji, nawet zamknięciem punktu. Udokumentowany projekt technologiczny, jest również warunkiem odbioru lokalu przez Sanepid, a więc już na starcie decyduje, czy Państwa działalność w ogóle ruszy z miejsca.

Przykładowe wzory projektów technologicznych

   projekty technologiczne  projekt technologiczny lokalu gastronomicznego 

Po co mi projekt technologiczny?

Sporządzenie projektu technologicznego daje Państwu odpowiedź na najważniejsze pytania, dotyczące rentowności i bezpieczeństwa inwestycji. Podczas jego przygotowania dowiedzą się Państwo, jakich zmian wymaga nabyty lokal bądź co należy uwzględnić, budując miejsce od podstaw oraz jakie będą koszty remontu i innych robót, dostosowujących budynek do wymogów. Dowiedzą się Państwo, ile należy zapłacić za wyposażenie gastronomiczne, a także oszacują, jak wielu konsumentów będą Państwo przyjmować w określonym czasie, a co za tym idzie – na jakie zyski można liczyć. Opracowanie projektu odpowiada również na takie zagadnienia, jak zarządzanie mediami (woda, ścieki, energia, gaz) i ich koszta. Jak widać, poza tym, że dokument ten jest niezbędny ze względów formalnych, ma on również niebagatelne znaczenie praktyczne.

Projekt technologiczny kuchni

Szczególnie istotny w przypadku tego rodzaju działalności jest projekt technologiczny kuchni. To on w sposób precyzyjny określa rozmieszczenie elementów wodno-kanalizacyjnych i przyłączy elektrycznych, optymalizuje powierzchnię i przepustowość (szybkość wydawania posiłków itp.). Projekt gastronomiczny kuchni pomaga również dokładnie zaplanować zakup i rozmieszczenie wyposażenia gastronomicznego o odpowiednich parametrach. Dzięki temu wizyta w takim miejscu, jak sklep gastronomiczny staje się czystą przyjemnością.

Jak wygląda tworzenie projektu krok po kroku?gastrodesign

Opracowanie planu technologicznego kuchni składa się z kilku podstawowych kroków:

  • określamy przeznaczenie lokalu gastronomicznego,
  • decydujemy o tym, co będziemy serwować (menu),
  • obliczamy powierzchnię pomieszczeń,
  • określamy rodzaj niezbędnego wyposażenia,
  • ustalamy rozmieszczenie wyposażenia technologicznego wraz z wytycznymi dotyczącymi instalacji,
  • decydujemy, jakie rozmieszczenie pomieszczeń będzie najbardziej funkcjonalne,
  • wykonujemy projekt lokalu gastronomicznego (rysunek techniczny wraz z legendą),
  • prosimy o zaopiniowanie projektu przez odpowiednie instytucje.

Najwygodniej jest skorzystać z usług profesjonalistów, dla których projekty lokali gastronomicznych to chleb powszedni. Jako firma specjalizująca się w tej dziedzinie, doskonale znamy wymogi prawne oraz szacunkowe koszty określonych inwestycji. Dodatkowo, współpracujemy na stałe z architektami i budowlańcami – taka kompleksowa obsługa jest nie tylko komfortowa, ale i bezpieczna – pozwoli uniknąć wielu nerwów i kosztów wynikających z ewentualnych błędów. Nie ma obawy, że projekt technologiczny zostanie odrzucony przez kontrolera Sanepidu.

Dobry projekt technologiczny to podstawa, bez której nie sposób otworzyć restaurację czy bar. Warto zatem zainwestować już na początku, by uniknąć dodatkowych kosztów, związanych z błędnym oszacowaniem bądź, co gorsza – zablokowaniem otwarcia lokalu podczas kontroli. Gastrodesign.pl oferuje usługi na najwyższym poziomie, dzięki czemu zyskują Państwo pewność, że opracowany przez nas projekt technologiczny dla gastronomii spełnia wszelkie standardy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium