
Formy do ciast
Wyroby cukiernicze wypiekane z użyciem formy do ciast, mogą przybierać dowolne rozmiary i kształty. Najtańszą opcją są te wykonane z aluminium, jednak mają tendencję do pokrywania się rdzą. Dlatego do użytku komercyjnego najlepiej sprawdzą się bardziej wytrzymałe materiały, takie jak stal nierdzewna.
Dobrze sprawdzają się też formy silikonowe do ciast, które wyróżnia duża elastyczność. Są też łatwe w konserwacji, nie trzeba pokrywać ich tłuszczem, żeby nie przywierały. Do drobnych wyrobów cukierniczych można wykorzystać foremki do wycinania ciastek. Dostępne są w różnych wzorach, np. nawiązujących do tematyki świątecznej.

Dociskacz do rantu oblong 14x3,5 cm | D-3006-04, DE BUYER

Dociskacz kwadratowy 8 cm | D-3006-02, DE BUYER

Dociskacz okrągły 7,5-8 cm | D-3006-01, DE BUYER

Foremka do terin półkole 400x50x35 mm | 98030, STALGAST

Foremka do terin, trapez, 400x65x35 mm | 98010, STALGAST

Foremka do terin, trójkąt, 400x50x40 mm | 98020, STALGAST

Foremka silikonowa GN1/3 - Canelle Bordelais - 8 foremek 28mm | 677506, Hendi

Foremka silikonowa GN1/3 - Magdalenki - 9 foremek 70x47x17mm | 676707, Hendi

Foremka silikonowa GN1/3 - Mini Cake - 9 foremek 85x33x33mm | 677001, Hendi

Foremka silikonowa GN1/3 - Mini Madelenki - 20 foremek 40x28x8mm | 677308, Hendi

Foremka silikonowa GN1/3 - Mini Muffin - 11 foremek 53x30mm | 676905, Hendi

Foremka silikonowa GN1/3 - Muffin - 6 foremek 69x41mm | 677209, Hendi

Foremka silikonowa GN1/3 - Półkóle - 6 foremek 75x36mm | 676202, Hendi

Foremka silikonowa GN1/3 - Tartoletki - 15 foremek 57x17mm | 676509, Hendi

Forma do babek 10 cm | D-4702-10, DE BUYER

Forma do babek 22 cm | D-4702-22, DE BUYER
Formy do ciast w różnych kształtach
Wiele tradycyjnych wyrobów cukierniczych wypieka się w formach o konkretnym kształcie. Do babki wielkanocnej wykorzystuje się okrągłą formę z kominem i ozdobnymi żłobieniami. Do wykonania keksa idealnie sprawdzi się blaszana forma do ciasta o podłużnym, wąskim kształcie. Można też nabyć specjalne foremki do wykrawania ciastek.
Do wypieku babeczek typu muffiny wykorzystywane są specjalne, papierowe lub syntetyczne foremki z charakterystycznymi rowkami i rozszerzanymi rantami. Bardzo praktyczne są silikonowe foremki do ciasteczek, z kilkoma lub kilkunastoma wgłębieniami. Z ich pomocą można wypiekać francuskie magdalenki i inne, drobne ciastka.
Silikonowe foremki do ciastek
Foremki do ciastek wykonane z silikonu z powodzeniem mogą być wykorzystywane do użytku komercyjnego. Są niezwykle elastyczne i nie odkształcają się, bezpiecznie można myć je w zmywarkach do naczyń. Dzięki nieprzywierającej powierzchni nie muszą być pokrywane tłuszczem, przez co wypieki są mniej kaloryczne.
Dostępne są w dowolnych kształtach i rozmiarach, dzięki czemu można w nich wykonań różnorodne, fantazyjne wypieki. Idealnie sprawdzają się do wyrobu ciasteczek typu magdalenki, a także do muffinek. Ich ogromną zaletą jest bardzo niska cena, dlatego coraz częściej wykorzystywane są też w gospodarstwach domowych.
Foremki do puddingu
Do wyprodukowania form do puddingu wykorzystywane są różne materiały, m.in. silikon, stal lub aluminium. Wszystkie charakteryzują się ciekawymi kształtami, dzięki którym deser nabiera wykwintnego wyglądu. Idealnie nadają się do budyniów, galaretek, lodów oraz deserów typu cr?me br?lée czy panna cotta.
Kupując formę do puddingu warto wybrać model z przykrywką. Dzięki temu deser w trakcie schładzania w lodówce nie pochłonie aromatów innych dań. Najlepszym rozwiązaniem zarówno do domu, jak i restauracji są formy wykonane z tworzywa silikonowego. Są niedrogie, łatwe w czyszczeniu i bardzo elastyczne.