Patelnie do grillowania
Dania z patelni nie muszą być koniecznie wysokokaloryczne. Dla osób dbających o linię idealnym produktem będzie patelnia do grillowania. Charakteryzuje się nierównym, żłobionym w rowki dnem, przez co mięsa nie mają kontaktu z tłuszczem, który się z nich wytopił. Większość patelni tego typu ma kształt owalny lub prostokątny.
Patelnia grillowa jest powszechnie wykorzystywana w lokalach gastronomicznych. Dzięki niej mięsa wyglądają jak świeżo zdjęte z rusztu i nie ociekają tłuszczem. Do użytku komercyjnego zalecana jest patelnia grillowa żeliwna lub miedziana, o grubym dnie (nie mniej niż 5mm). Popularne są też patelnie ceramiczne.
Co wyróżnia patelnie do grillowania
Dzięki tego typu patelni dania z grilla można przygotowywać również w środku zimy. Dzięki specjalnej, pokrytej żłobieniami powierzchni warzywa i mięsa pokryte są charakterystycznymi, ciemnymi paskami. Większość modeli zaopatrzona jest w boczne wgłębienie, dzięki któremu łatwiej odprowadzić nadmiar tłuszczu z patelni.
Patelnia grillowa pozwala w znaczącym stopniu obniżyć kaloryczność dań. Tłuszcz wytapiany z mięsa ścieka do rowków, przez co nie ma styczności ze smażonym daniem. Dobra patelnia powinna być wykonana z wytrzymałego materiału, a jej dno nie może być zbyt cienkie. Najczęściej można spotkać modele o kwadratowym kształcie.
Patelnia Carbone Plus okrągła grillowa fi. 26 | D-5530-26, DE BUYER
Patelnia Carbone Plus okrągła grillowa fi. 30 | D-5530-30, DE BUYER
Patelnia grillowa okrągła śr. 28 cm | T-120710, TOMGAST
Patelnia grillowa prostokątna 23 x 23 cm | T-152300, TOMGAST
Patelnia Mineral B Carbone okrągła śr. 24 cm | D-5616-24, DE BUYER
Patelnia Mineral B Carbone okrągła śr. 28 cm | D-5616-28, DE BUYER
Patelnia prostokątna grillowa Carbone Plus | D-5540-38, DE BUYER
Patelnia TOMGAST z powłoką non-stick 24 cm | P1-2102-24
Patelnia TOMGAST z powłoką non-stick 28 cm | P1-2102-28
Patelnia TOMGAST z powłoką non-stick 32 cm | P1-2102-32
Patelnia żeliwna, ryflowana, 240x240 mm | 49003, STALGAST
Rodzaje patelni do grillowania
W zależności od potrzeb z innego materiału może być wykonana patelnia do grillowania. Indukcja, coraz częściej wykorzystywana w kuchniach, podgrzewa wyłącznie wybrane materiały. Polecana jest do niej patelnia grillowa ceramiczna. Najbardziej wytrzymałym materiałem jest żeliwo, rekomendowane do użytku komercyjnego.
Dużą popularnością cieszy się też patelnia aluminiowa, kryta teflonem. Do obracania smażonych na niej dań najlepiej używać szpatułek drewnianych lub silikonowych. Bardzo praktyczne są patelnie z rączką odczepianą lub wykonaną z tworzywa odpornego na wysokie temperatury. Wówczas można dogrzewać w nich dania w piekarniku.
Jak wybrać idealną patelnię do grillowania
Wybierając patelnię grillową do lokalu gastronomicznego, należy sięgnąć po solidny, wytrzymały produkt. Idealnie sprawdzi się tutaj patelnia żeliwna grillowa, wykonana z jednolitego materiału. Odpowiednio konserwowana może służyć przez wiele dekad. Należy zwrócić też uwagę na grubość dna, nie może być mniejsza niż 5 mm.
Do komercyjnego użytku można też wykorzystać patelnię grillową wykonaną ze stali szlachetnej lub miedzi. Przy zakupie warto zwrócić też uwagę na kształt patelni. Najbardziej praktyczne będą modele o prostokątnym dnie. Aby móc dopiekać danie w piekarniku nie wyjmując go z patelni, warto wybrać model z odczepianą rączką.
Szeroki wybór patelni w sklepie Gastrosklep.pl
Szeroki wybór patelni w sklepie Gastrosklep.pl posiadamy bardzo duży asortyment patelni grillowych, które idealnie sprawdzą się w każdym lokalu gastronomicznym. Nasza oferta obejmuje patelnie wykonane m.in. z żeliwa, stali nierdzewnej, aluminium oraz miedzi. Jesteśmy dystrybutorami najlepszych producentów, takich jak Tomgast, Plastmet, de Buyer, oraz Hendi.