Patelnia WOK

Kuchnia chińska słynie z szybkich dań smażonych na patelni wok. Potrawy przyrządzane w tym naczyniu zachowują większość wartości odżywczych, bowiem proces obróbki termicznej jest znacznie krótszy niż w przypadku patelni tradycyjnych. Patelnia wok w kształcie przypomina połączenie garnka z tradycyjną patelnią.

Dzięki rozchodzącej się ku górze misie, wok ma bardzo dużą powierzchnię parowania. Jednak w przeciwieństwie do garnka o płaskich ścianach, para wydobywająca się z woka prawie w całości pozostaje w naczyniu. Sprawia to, że danie szybciej robi się miękkie, dzięki czemu proces smażenia jest znacząco skrócony.

Rodzaje patelni WOK

Obecnie w sklepach można znaleźć bardzo duży wybór patelni wok. Tradycyjnie rozróżnia się dwie odmiany naczynia ? z jedną, podłużna rączką oraz z dwoma uchwytami. Coraz bardziej popularna jest też patelnia indukcyjna wok, charakteryzująca się znacznie spłaszczonym dnem. Rodzaje naczynia dzieli się również pod kątem tworzywa.

Tradycyjnym wariantem jest patelnia wok żeliwna, stosowana od wieków w Chinach. Dłużej się ona nagrzewa, ale i dłużej utrzymuje temperaturę. Z kolei patelnia teflonowa wok, dzięki nieprzywierającej powłoce jest idealnym rozwiązaniem dla kucharzy-amatorów. Można też spotkać się z droższą powłoką marmurową.