Patelnia WOK

Kuchnia chińska słynie z szybkich dań smażonych na patelni wok. Potrawy przyrządzane w tym naczyniu zachowują większość wartości odżywczych, bowiem proces obróbki termicznej jest znacznie krótszy niż w przypadku patelni tradycyjnych. Patelnia wok w kształcie przypomina połączenie garnka z tradycyjną patelnią.

Dzięki rozchodzącej się ku górze misie, wok ma bardzo dużą powierzchnię parowania. Jednak w przeciwieństwie do garnka o płaskich ścianach, para wydobywająca się z woka prawie w całości pozostaje w naczyniu. Sprawia to, że danie szybciej robi się miękkie, dzięki czemu proces smażenia jest znacząco skrócony.

Rodzaje patelni WOK

Obecnie w sklepach można znaleźć bardzo duży wybór patelni wok. Tradycyjnie rozróżnia się dwie odmiany naczynia ? z jedną, podłużna rączką oraz z dwoma uchwytami. Coraz bardziej popularna jest też patelnia indukcyjna wok, charakteryzująca się znacznie spłaszczonym dnem. Rodzaje naczynia dzieli się również pod kątem tworzywa.

Tradycyjnym wariantem jest patelnia wok żeliwna, stosowana od wieków w Chinach. Dłużej się ona nagrzewa, ale i dłużej utrzymuje temperaturę. Z kolei patelnia teflonowa wok, dzięki nieprzywierającej powłoce jest idealnym rozwiązaniem dla kucharzy-amatorów. Można też spotkać się z droższą powłoką marmurową.

Czytaj więcej

Zastosowane patelni WOK

Głównym przeznaczeniem woka jest szybkie smażenie dań, z wykorzystaniem metody stir fry (smażenie i mieszanie). Dzięki konstrukcji patelni, do przygotowania dań wykorzystuje się minimalną ilość oleju, obróbka termiczna trwa znacznie krócej. Dzięki temu dania są mniej kaloryczne i zachowują więcej witamin.

Jednak naczynie ma znacznie szersze zastosowanie. Patelnia wok z przykryciem może pełnić funkcję tradycyjnego garnka. Niekoniecznie musi być wykorzystywana jedynie do dań typowo azjatyckich. Można smażyć w niej potrawy na głębokim oleju, a także gotować w wodzie. Wok sprawdza się też w kuchni polskiej.

Jak wybgrać WOK do swoich potrzeb

Dla osób gotujących amatorsko, wok z marmurową powłoką będzie idealnym rozwiązaniem. Dzięki tej dodatkowej warstwie dania nie przywierają do patelni, dlatego ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Dla użytkowników kuchenki indukcyjnej zalecana będzie patelnia wok ceramiczna, ze spłaszczonym dnem.

Tradycyjny model wykonany z żeliwa to idealne rozwiązanie na użytek komercyjny. Materiał jest praktycznie niezniszczalny, jednak trudniejszy w obsłudze. Dlatego rekomendowany jest zawodowym kucharzom lub prawdziwym pasjonatom gotowania. Wybierając woka z przykrywką można znacznie rozszerzyć jego zastosowanie.

Najlepsze patelnie WOK tylko w Gastrosklep.pl

W naszym sklepie posiadamy bardzo szeroki wybór patelni wok. Dostępne na stronie modele sprawdzą się zarówno w lokalach gastronomicznych, jak i gospodarstwach domowych. Oferta obejmuje patelnie wok od najlepszych producentów, takich jak Hendi czy de Buyer. Ceny patelni zaczynają się już od 87 złotych.

Zwiń tekst

  • -15 %
Wok Carbon Plus śr.35,5 cm | D-5114-35, DE BUYER Wok Carbon Plus śr.35,5 cm | D-5114-35, DE BUYER Wok Carbon Plus śr.35,5 cm | D-5114-35, DE BUYER
Producent: DE BUYER
netto: 168,30 zł brutto: 198,00 zł 207,01 zł brutto: 243,54 zł
szt.
podgladzobacz więcej
  • -15 %
Wok Mineral B 32 cm | D-5618-32, DE BUYER Wok Mineral B 32 cm | D-5618-32, DE BUYER
Producent: DE BUYER
netto: 166,60 zł brutto: 196,00 zł 204,92 zł brutto: 241,08 zł
szt.
podgladzobacz więcej
  • -15 %
Wok Mineral B 40 cm | D-5618-40, DE BUYER Wok Mineral B 40 cm | D-5618-40, DE BUYER
Producent: DE BUYER
netto: 178,50 zł brutto: 210,00 zł 219,55 zł brutto: 258,30 zł
szt.
podgladzobacz więcej
do góry
Przejdź do porównywarki
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl