Producent
Nie da się ukryć, że lody to bardzo uwielbiany smakołyk zarówno przez dzieci, jak i osoby starsze. Są dostępne w wielu smakach i potrafią przynieść ulgę w gorące, letnie dni. Sam proces produkcji lodów jest bardzo złożony i składa się z wielu etapów. Składniki receptury, takie jak mleko czy śmietanka, przy nieprawidłowym przechowywaniu, są narażone na wystąpienie różnego rodzaju drobnoustrojów. Dlatego bardzo ważne są pasteryzatory do lodów. Dzięki nim można mieć pewność, że lody będą zawsze świeże i wolne od zarazków.
Pasteryzatory
Pasteryzatory do lodów — dlaczego są takie ważne?
Jak wiadomo, głównym składnikiem lodów jest dobrej jakości mleko oraz śmietanka. Niestety, nieprawidłowo przechowywane stanowią doskonałe środowisko do rozwoju wielu groźnych drobnoustrojów. Oznacza to, że w półproduktach wykorzystywanych przy produkcji lodów mogą pojawić się szkodliwe bakterie. Można się ich pozbyć za pomocą odpowiedniej temperatury. Jednak samo zamrożenie mieszanki lodowej nie wystarczy. Dlatego też lokale zajmujące się sprzedażą lodów muszą być wyposażone w pasteryzatory.
Jak działają pasteryzatory?
Pasteryzacja to z pewnością jeden z najważniejszych procesów w branży gastronomicznej. To właśnie dzięki niemu przy pomocy wysokiej temperatury z jedzenia można wyeliminować wszelkiego rodzaju drobnoustroje. W identyczny sposób działają pasteryzatory do lodów. Urządzenie to przygotowuje mieszankę lodową do zamrożenia. Pierwszym etapem jest wymieszanie wszystkich składników wchodzących w skład mieszanki.
Następnie mieszanka lodowa jest podgrzewana do wysokiej temperatury, zwykle między 65 a 85 stopni. Na tym etapie dochodzi do wyeliminowania wszelkich drobnoustrojów. Następnie dochodzi do schłodzenia gotowej mieszanki. Warto wspomnieć, że na każdym etapie lody są mieszane. Zapewnia to ich odpowiednie napowietrzenie. Pasteryzacja służy jednak nie tylko do usuwania drobnoustrojów, ale również do emulgacji tłuszczów. Właśnie to, że tłuszcz rozpuszcza się w mieszance sprawia, że lody są dużo bardziej kremowe oraz puszyste.
Pasteryzatory — jakie wybrać?
Wiele osób może zastanawiać się, jaki pasteryzator będzie najbardziej odpowiedni. Jednymi z najpopularniejszych urządzeń są pasteryzatory z frezem. Jest to bardzo ekonomiczne rozwiązanie, bowiem cała produkcja lodów odbywa się w jednej maszynie. Inną opcją jest pasteryzator z dojrzewalnikiem do lodów. Proces dojrzewania powoduje, że lody stają się dużo bardziej kremowe. Z kolei pasteryzator “solo” pozwala na dużo lepszą kontrolę całego procesu pasteryzacji i znacznie pozwala skrócić czas jego trwania.
Pasteryzatory do lodów — dlaczego warto?
Pasteryzatory do lodów, dostępne w naszym sklepie, cieszą się bardzo dużą popularnością. Potwierdzają to zwłaszcza liczne opinie użytkowników. Zwracają oni uwagę przede wszystkim na najwyższą jakość urządzeń oraz ich bardzo małą awaryjność. Tym, co jeszcze wyróżnia nasze pasteryzatory do lodów, jest ich bardzo atrakcyjna i konkurencyjna cena, która z pewnością zadowoli niejednego klienta.