Opcje przeglądania
Średnica
Wysokość

Patelnia do ryb

Smażenie ryb, ze względu na delikatną strukturę mięsa, niedoświadczonym kucharzom przysparza wiele problemu. Szczególnie uciążliwa jest obróbka ryb uprzednio mrożonych, wówczas mięso jest mocno nasiąknięte wodą. Dlatego dla amatorów tego rodzaju potraw polecana jest specjalna patelnia do smażenia ryb.

Naczynie charakteryzuje się specyficznym, owalnym kształtem, o bardzo niskich rantach. Dzięki temu możliwe jest smażenie ryby w całości. Najlepiej sprawdzi się patelnia do ryb nieprzywierająca, szczególnie w przypadku wykorzystania rozmrożonych produktów. Taki model przeważnie pokryty jest warstwą tytanu lub teflonu.

Dlaczego warto kupić specjalną patelnię do ryb

W Polsce, amatorzy ryb morskich zazwyczaj muszą się zadowolić mrożonkami, świeże ryby są trudno dostępne. Mięso po rozmrożeniu jest niestety przesiąknięte wodą, która znacznie komplikuje proces smażenia. Dlatego najpraktyczniejszym rozwiązaniem będzie patelnia do ryb powlekana tytanem lub teflonem.

Warstwa ochronna ułatwia smażenie dań, nie dopuszczając do ich przywierania. Dodatkowo, patelnia owalna do ryb umożliwia smażenie ich w całości, co jest niemożliwe na tradycyjnych, okrągłych patelniach. Dlatego naczynie tego typu powinno znaleźć się w każdej restauracji, która posiada w ofercie dania z ryb.

 

 
Patelnia aluminiowa, nieprzywierająca do ryb, 380x260 mm | 34380, STALGAST

Patelnia aluminiowa, nieprzywierająca do ryb, 380x260 mm | 34380, STALGAST

Producent: STALGAST (ACS)
Cena: 390,28 zł 410,82 zł (netto: 317,30 zł 334,00 zł )
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Jak wybrać patelnię do smażenia ryb

Biorąc pod uwagę sposób obróbki inne cechy powinna posiadać idealna patelnia do ryb. Jeżeli przyrządzane danie ma mieć obniżoną kaloryczność, najlepiej sprawdzi się patelnia do grillowania ryb. Dzięki zastosowaniu rowków, do smażenia nie trzeba dodawać ani kropli tłuszczu. Najlepiej wybrać model owalny.

Dzięki temu ryba może być smażona w całości. Końcowym etapem obróbki mięsa często jest jego dopiekanie w rozgrzanym piecu. Wówczas wykorzystuje się patelnię ze zdejmowaną rączką, lub model wykonany z jednolitego, wytrzymałego materiału. Poza tym warto zwrócić uwagę na dno naczynia, nie powinno być zbyt cienkie.

Rodzaje patelni do ryb

Dawniej do smażenia ryb wykorzystywano głównie patelnie żeliwne, jednak ten materiał wymaga od kucharza odpowiednich umiejętności. Obecnie najpopularniejszym modelem jest patelnia do ryb z aluminium, dodatkowo pokrywana warstwą teflonu lub tytanu. Sprawdzi się ona zarówno w restauracji, jak i w gospodarstwie domowym.

Często można spotkać też patelnię do grillowania ryb, wyróżniającą się równomiernie rozmieszczonymi rowkami. Restauratorzy chętnie sięgają również po owalne patelnie, przeznaczone do serwowania. Naczynie jest bardzo gorące, wyciągane jest bowiem prosto z pieca. Dlatego patelnie umieszcza się na drewnianej podstawce.

Najlepsze patelnie do ryb kupisz w Gastrosklep.pl

W katalogu Gastrosklep.pl dostępne są wysokiej klasy patelnie do smażenia ryb. Współpracujemy z najlepszymi producentami sprzętu gastronomicznego, nasze patelnie są idealnym wyborem do każdej restauracji. Oferujemy Państwo najbardziej konkurencyjne ceny na rynku, które nie nadwyrężą zbytnio budżetu firmy.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium