Patelnia do ryb

Smażenie ryb, ze względu na delikatną strukturę mięsa, niedoświadczonym kucharzom przysparza wiele problemu. Szczególnie uciążliwa jest obróbka ryb uprzednio mrożonych, wówczas mięso jest mocno nasiąknięte wodą. Dlatego dla amatorów tego rodzaju potraw polecana jest specjalna patelnia do smażenia ryb.

Naczynie charakteryzuje się specyficznym, owalnym kształtem, o bardzo niskich rantach. Dzięki temu możliwe jest smażenie ryby w całości. Najlepiej sprawdzi się patelnia do ryb nieprzywierająca, szczególnie w przypadku wykorzystania rozmrożonych produktów. Taki model przeważnie pokryty jest warstwą tytanu lub teflonu.

Dlaczego warto kupić specjalną patelnię do ryb

W Polsce, amatorzy ryb morskich zazwyczaj muszą się zadowolić mrożonkami, świeże ryby są trudno dostępne. Mięso po rozmrożeniu jest niestety przesiąknięte wodą, która znacznie komplikuje proces smażenia. Dlatego najpraktyczniejszym rozwiązaniem będzie patelnia do ryb powlekana tytanem lub teflonem.

Warstwa ochronna ułatwia smażenie dań, nie dopuszczając do ich przywierania. Dodatkowo, patelnia owalna do ryb umożliwia smażenie ich w całości, co jest niemożliwe na tradycyjnych, okrągłych patelniach. Dlatego naczynie tego typu powinno znaleźć się w każdej restauracji, która posiada w ofercie dania z ryb.