Centrum Szkoleń Kulinarnych prowadzone przez ArtSystem zakończyło najnowszą edycję warsztatów poświęconych innowacyjnym urządzeniom gastronomicznym. Wśród omawianych tematów znalazł się piec konwekcyjno-parowy marki Retigo, a także sprzęt służący do obróbki warzyw i mięsa.
W szkleniu, które odbyło się 9 kwietnia we Wrocławiu, udział wzięli kucharze i właściciele zakładów gastronomicznych zainteresowani poszerzeniem swojej wiedzy, a także modernizacją zapleczy produkcyjnych. Za warstwę techniczną prezentacji odpowiedzialna była firma Cazares, specjalizująca się w cateringu oraz organizacji imprez okolicznościowych.
Przygotowując plan naszych szkoleń staramy się skupiać na tematach, które w realny sposób poszerzą kompetencje słuchaczy. Poza najnowszymi trendami gastronomicznymi, poruszamy zagadnienia związane z najbardziej wszechstronnymi i przydatnymi urządzeniami, które sprawdzą się w większości zakładów. Do takich sprzętów bez wątpienia należy piec konwekcyjno-parowy, który z uwagi na swoją uniwersalność, ekonomiczność i ogromne możliwości, spełnia wymagania kuchni o rozmaitej wielkości i profilu.
Modelem omawianym podczas kwietniowej edycji szkolenia był piec z serii Retigo Blue Vision. Maszyna wyposażona w dotykowy panel cyfrowy i funkcję automatycznego mycia zapewnia prostą obsługę i bezproblemową konserwację. Wyjątkowo skuteczny system konwekcyjny, specjalna konstrukcja i 6-punktowa sonda termiczna pozwalają na przygotowywanie kilku potraw jednocześnie. Ze względu na to, że w piecu możliwe jest nie tylko pieczenie, ale także gotowanie, blanszowanie czy grillowanie urządzenie może zastąpić w kuchni szereg innych sprzętów.
Duża wydajność pieca konwekcyjno-parowego pozwala na sprawne i szybkie przygotowywanie wielu dań. Aby w pełni wykorzystać możliwości maszyny warto zaopatrzyć się w urządzenia, dzięki którym porcje przeznaczone do obróbki cieplnej będą preparowane równie efektywnie. Z tego względu kolejnym zagadnieniem omawianym podczas szkolenia były maszyny służące do przygotowywania mięsa i warzyw.
Jednym z tematów warsztatów była szatkownica do warzyw Hallde Rg100, która pozwala na siekanie, szatkowanie oraz krojenie w plastry (gładkie i karbowane), kostkę i słupki. Urządzenie wyposażone zostało w wykonane ze stali nierdzewnej, wymienne narzędzia tnące, gwarantujące efektywną pracę i wydajność na poziomie 5 kg na minutę.
Preparowanie mięsa znakomicie ułatwia kotleciarka automatyczna Kiecon. Uczestnicy szkolenia poznali zalety urządzenia, które w bezpieczny i wydajny sposób pomaga przygotować nawet 500 sztuk na godzinę. Maszyna posiada możliwość regulowania grubości porcji, pozwalając na formowanie mięsa przeznaczonego na kotlety, bitki czy rolady. Dzięki swojej wydajności i uniwersalnemu zastosowaniu urządzenie znakomicie sprawdzi się w sklepach, restauracjach, firmach cateringowych czy zakładach garmażeryjnych.
Przygotowane z wyprzedzeniem porcje mięsa i warzyw przeznaczone do obróbki cieplnej pakuje się próżniowo i przechowuje w warunkach chłodniczych. Bardzo praktyczna jest w tym wypadku pakowarka próżniowa RM Gastro VBN8, która umożliwia zamykanie żywności w próżni w ściśle kontrolowanych warunkach. Urządzenie wyposażone w cyfrowy sterownik, ciśnieniomierz i wyłącznik krańcowy pokrywy, pozwala na ustawienie 10 różnych programów.
Serdecznie dziękujemy uczestnikom warsztatów, a także naszym partnerom, dzięki którym realizacja przedsięwzięcia przebiegła w sposób sprawny i bezproblemowy. Dziękujemy firmie Cazares za przygotowanie technicznej strony prezentacji.
Osoby zainteresowane wzięciem udziału w kolejnych edycjach zachęcamy do śledzenia naszej strony internetowej oraz fanpage’a na facebooku, gdzie informujemy o bieżących wydarzeniach i najnowszych szkoleniach.
Centrum Szkoleń Kulinarnych ArtSystem organizuje warsztaty gastronomiczne przeznaczone dla osób prowadzących lokale i firmy cateringowe lub pragnących założyć biznes kulinarny. Naszą dewizą jest oferowanie kursów na wysokim poziomie merytorycznym.