Bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie smaczne i atrakcyjne dla oka malucha – takie powinny być posiłki serwowane przedszkolakom i uczniom. W jaki sposób sprawić, by nasi podopieczni chętnie spożywali przygotowywane przez placówkę potrawy? Jak połączyć smaczne ze zdrowym? Odpowiedź jest prosta – wyposażyć kuchnię w wielofunkcyjny piec konwekcyjno-parowy.
Kilkuletnie organizmy potrzebują zbilansowanych posiłków, by móc prawidłowo się rozwijać. Właściwie skomponowana dieta, oparta o warzywa, białko i dania z niską zawartością tłuszczu, to klucz do zdrowia podopiecznych szkół i przedszkoli. Oto kilka powodów, dla których warto podzielić odpowiedzialność za wdrożenie tego zadania pomiędzy personel i to wyjątkowe urządzenie.
Wszechstronność
Co sprawia, że piec konwekcyjno-parowy to odpowiedź na zapotrzebowanie placówek szkolnych i przedszkolnych? Przede wszystkim jego ogromne możliwości. Dzięki wyjątkowej konstrukcji maszyna pozwala nie tylko na pieczenie (z sondą i bez), ale i gotowanie, blanszowanie, smażenie, grillowanie czy odświeżanie potraw. Piec z powodzeniem zastępuje zatem szereg popularnych w kuchni urządzeń. Co więcej, kilka dań może być przygotowywanych w nim jednocześnie, bez zagrożenia, że przejdą wzajemnie swoim zapachem. Piec konwekcyjno-parowy znakomicie oddziela aromaty, dając gwarancję zachowania walorów smakowych i aromatycznych przyrządzanych posiłków.
Wydajność
Możliwość preparowania kilku potraw jednocześnie to nie tylko udogodnienie dla personelu, ale i czynnik zwiększający ilość wydawanych posiłków. Co więcej, szybkie nagrzewanie się pieca, zdolność utrzymania temperatury na właściwym poziomie i efektywny system konwekcyjno-parowy, znacznie skracają czas przygotowywania dań. A przecież im krócej trwa przyrządzenie potrawy, tym więcej porcji jesteśmy w stanie wydać.
Oszczędność
Piec konwekcyjno-parowy słynie z tego, że pozwala na spore cięcia wydatków na media i surowce. Urządzenie pozwala osiągnąć:
- nawet 60% oszczędności energii – doskonała izolacja, szybki wzrost temperatury oraz konwekcja gorącego powietrza i pary znacznie skracają proces;
- do 50% ubytków masy produktów – obróbka w piecu przyczynia się do zmniejszenia strat wagowych;
- do 40% wody – w porównaniu z metodami tradycyjnymi, gotowanie parowe jest o wiele bardziej opłacalne;
- do 90% mniej tłuszczu – obróbka beztłuszczowa;
- redukcję czasu pracy – równoległe preparowanie wielu potraw i automatyczny programator skutecznie skracają proces;
- zmniejszenie nakładów na inne urządzenia – piec to piekarnik, kuchnia, patelnia i grill w jednym;
- uzyskanie większej przestrzeni - maszyna zajmuje jedynie 1 m2 powierzchni, a w przypadku zakupu kilku sztuk, można je ustawiać na sobie pionowo;
Łatwe (samo)czyszczenie
Czy to możliwe, by marzenie o samoczyszczącym się sprzęcie kuchennym wreszcie się ziściło? W przypadku pieca konwekcyjno-parowego – owszem, możliwe. Urządzenie wyposażone zostało w specjalny system, który myje i dezynfekuje wnętrze, przygotowując je do kolejnych etapów pracy. Proces ten jest w pełni skuteczny, a jego bezpieczeństwo zostało potwierdzone.
Jak to działa?
W piecu konwekcyjnym gorące powietrze poddawane jest ciągłemu ruchowi. Dzięki temu potrawy penetrowane są przez nie w sposób bardziej efektywny. Uzupełnienie tego systemu parą rozprowadzaną w komorze sprawia, że produkty nie tracą właściwej struktury, zachowując ponadto walory smakowe i aromatyczne. Przyrządzane za pomocą pieca-konwekcyjnego parowego mięso jest soczyste, warzywa utrzymują jędrność i wyraziste barwy, ryby zyskują delikatność, rozpływając się w ustach.
Czy dzieciom to smakuje?
Zaufały nam już dziesiątki placówek. Z naszych doświadczeń wynika, że dzieci chętnie spożywają jędrne i kolorowe warzywa, które nie przypominają już bezkształtnej breji. Ze smakiem zajadają się kruchym kurczakiem, nie grymaszą także, gdy na talerzu pojawi się ryba z pieca konwekcyjno-parowego.
Jak zdobyć taki piec?
Od przejścia na zdrową stronę przedszkolnego żywienia dzieli Państwa jeden krok. Wystarczy skontaktować się z nami: artur@artsystem.com.pl, a my wszystkim się zajmiemy.
Gwarantujemy:
- bezpłatną konsultację i oględziny miejsca, w którym ma zostać zainstalowany piec,
- darmowe szkolenie, prezentujące możliwości oraz sposób obsługi urządzenia,
- gratis - 58 programów opracowanych pod kątem żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym,
- w cenie - instalację i wstępny rozruch urządzenia.
Pobierz ulotkę
"Piec konwekcyjno parowy to nowoczesna szkoła i przedszkole"
Zaufaj profesjonalistom. Zapraszamy!