Praktyczne porady dotyczące wyboru grilla
Nadszedł zdecydowanie cieplejszy okres w ciągu roku, ludzie coraz chętniej spędzają wolny czas na świeżym powietrzu – na rowerach, nad wodą lub na spacerach w delikatnym wietrzyku, pomiędzy cieniami parkowych drzew. Właściciele działek lub przydomowych ogródków znacznie częściej wybierają odpoczynek w domowym zaciszu, a raczej – w podwórkowym. Takiemu odpoczynkowi z rodziną bądź przyjaciółmi zazwyczaj towarzyszą także smakowite przekąski, które często zostają poddawane obróbce termicznej z wykorzystaniem grilla.
Najczęściej, na tak zwany dobry początek, kupuje się przenośne grille węglowe – są wygodne, można je łatwo sprzątnąć po zakończeniu sezonu, jednak z czasem właściciele takiego sprzętu nabierają przekonania o tym, że jest on niewystarczający. Poza tym, pojawiają się kłopoty z podpałką – media prozdrowotne huczą, że emituje niezdrowe substancje do pożywienia, a bez niej ciężko o utrzymanie płomienia, który pozwoli uzyskać odpowiednie przypieczenie kiełbasek. Pojawia się zatem myśl o kupnie innego grilla – elektrycznego bądź gazowego.
Grill elektryczny a gazowy – różnice
Kiedy jest mowa o grillu elektrycznym, zazwyczaj pierwszym skojarzeniem jest niewielkich rozmiarów przenośne urządzenie, które można z powodzeniem postawić na kuchennym blacie lub na stole i, gdy zachodzi potrzeba, podłączyć do prądu, a następnie upiec ulubione pożywienie. Podczas nagrzewania powierzchni grillującej oraz w trakcie samego pieczenia nie wydziela się dym, który w typowych urządzeniach na węgiel emituje do atmosfery oraz do jedzenia szkodliwe substancje. Lekko inaczej sprawa ma się z jego gazowym odpowiednikiem.
Grill gazowy, w przeciwieństwie do elektrycznego, zasilany jest gazem płynnym – spalaniu ulega popularny w butlach używanych w kuchni propan lub butan. Takie urządzenie zazwyczaj posiada specjalny zawór, dzięki któremu możliwa jest kontrola gazu spływającego do palników. Ten rodzaj urządzenia do termicznej obróbki pokarmów pozwala na szybkie pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze - w odróżnieniu od jego węglowych i zasilanych prądem odpowiedników, w przypadku których na ulubione jedzenie trzeba troszkę poczekać.
Grill elektryczny czy gazowy? Jaki wybrać?
Osoby, które zostały postawione w obliczu dylematu wyboru grilla elektrycznego bądź gazowego powinny mieć na uwadze przede wszystkim to, jakie przeznaczenie będzie miało urządzenie: jeżeli będzie narażone na dostęp wody, może ulec zniszczeniu lub narazić instalację na usterki, dlatego wszelkiego rodzaju urządzenia zasilane energią elektryczną należy ustawiać w domu. Z kolei te, które są zasilane spalającym się gazem, wymagają umiejscowienia ich na otwartej przestrzeni, co pozwoli ustrzec się przed nagłym pożarem wewnątrz pomieszczenia.
Jednym z kluczowych aspektów, które należy rozpatrywać zanim zapadnie decyzja o kupnie urządzenia służącego do obróbki termicznej potraw, są również możliwości finansowe – zarówno jeśli chodzi o samo urządzenie, jak i paliwo, które będzie do niego dostarczane. Grill elektryczny jest znacznie tańszy od gazowego, jednak dostarczane do niego paliwo może w ogólnym rozrachunku przewyższać cenę zużytego gazu. Należy także zwracać uwagę, czy rozpatrywane urządzenia posiadają odpowiednie certyfikaty i atesty bezpieczeństwa.