Zanim odwiedzimy sklep gastronomiczny, powinniśmy zadać sobie jedno podstawowe pytanie – jak istotna w naszym lokalu będzie kawa? W przypadku kawiarni nie ma najmniejszej wątpliwości – tu odpowiednie urządzenie to element decydujący o powodzeniu całego biznesu. O tym, jaki model wybrać, decyduje również nasza grupa docelowa, a więc klient, do którego zamierzamy skierować ofertę. Wysokiej klasy ekspres do kawy będzie nieodzowny nie tylko w kawiarniach, ale i ekskluzywnych restauracjach, w których konsument nawykły do doskonałego smaku, szybko rozpozna kawę słabej jakości. W sytuacji, gdy zamierzamy otworzyć bar szybkiej obsługi bądź prowadzimy stołówkę, możemy zdecydować się na sprzęt nieco niższej klasy.
Ciśnieniowy, a może przelewowy?
Rynek oferuje szeroki wachlarz możliwości w równie dużej rozpiętości cenowej. To, jaki ekspres do kawy wybierzemy, zależy od wyżej wspomnianych czynników, a także naszych możliwości finansowych. Podstawowym kryterium podziału urządzeń tego typu jest sposób parzenia kawy. W bardzo popularnych ekspresach ciśnieniowych, napój przygotowywany jest za pomocą gorącej wody, przelewającej się przez zmielone ziarna pod odpowiednim ciśnieniem. Wbrew temu, co się zwykło uważać, jakoś kawy nie jest wprost proporcjonalna do ciśnienia, z jakim przepływa przez nią woda. Dlatego nie zawsze ekspres, w którym ten parametr przyjmuje najwyższą wartość, okaże się najlepszym rozwiązaniem. Ekspres ciśnieniowy to rozwiązanie dla lokali, w których serwuje się różne rodzaje tego napoju, bowiem większość z nich (latte, capuccino itp.) bazuje na espresso. W niektórych miejscach doskonale sprawdzi się ekspres przelewowy, w którym zasada działania jest podobna, z tą różnicą, że woda przepływa przez kawę wyłącznie siłą grawitacji.
Automatyczny ekspres do kawy
Bardzo wygodnym rozwiązaniem, idealnym dla hoteli, barów i restauracji jest ciśnieniowy ekspres automatyczny. Wyposażony zwykle w młynek i pojemniki na wodę oraz fusy, niezmiernie usprawnia pracę personelu. Profesjonalne ekspresy automatyczne wykonane są z bardzo odpornych materiałów i posiadają nie tylko interesujący design, ale i szereg dodatkowych funkcji, umożliwiających szybkie przygotowanie kawy w rozmaitych jej odsłonach. Decydując się na w pełni zautomatyzowany sprzęt gastronomiczny, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na łatwość czyszczenia. Bywa, że konstrukcja urządzenia jest tak skomplikowana, iż utrzymanie go w czystości oraz jest niezwykle pracochłonne.
Ekspres kolbowy
Jeśli marzymy o tym, by nasz lokal stał się ulubionym miejscem prawdziwych koneserów kawy, warto postawić na ciśnieniowy ekspres kolbowy. Urządzenie to wyposażone jest w pojemnik (kolbę), do którego ręcznie dozuje się, a następnie ubija świeżo zmieloną kawę. Klientela o wysmakowanym guście z pewnością doceni walory napoju przygotowanego w ten sposób. W zależności od naszych potrzeb, możemy zaopatrzyć się w ekspres z jedną kolbą (jednogrupowy) bądź wielogrupowy, dzięki któremu możliwe jest przygotowanie kilku porcji napoju jednocześnie. Warto podkreślić, że obsługa takiego sprzętu wymaga odpowiednich kwalifikacji. Inwestycja w szkolenie, dzięki któremu nasi pracownicy nabędą umiejętności przyrządzania wykwintnej kawy, z pewnością zostanie doceniona i zwróci się nawiązką.
Ekspres przelewowy
Nieco zapomniany u nas, a bardzo popularny np. w Stanach Zjednoczonych, stanowi doskonałe rozwiązanie dla barów, małych restauracji czy hoteli. Ekspres przelewowy jest nie tylko bardzo prosty w obsłudze, ale i wydajny – pozwala na szybkie przygotowanie sporej ilości kawy za jednym razem. Walory napoju zaparzonego w ten sposób zależą przede wszystkim od gatunku i jakości użytych ziaren. Jest to zatem świetny pomysł dla zwolenników rozwiązań nieskomplikowanych i ekonomicznych, a jednocześnie skutecznych. Nowoczesne ekspresy przelewowe wyposażone są w młynek, co dodatkowo usprawnia pracę i poprawia smak kawy.
Młynek do kawy
Poza rodzajem ekspresu, podstawowym czynnikiem decydującym o walorach serwowanego napoju, jest gatunek kawy oraz sposób i czas jej mielenia. Najkorzystniejszą opcją jest zmielenie ziaren tuż przed zaparzeniem. Jedynie wówczas wydobędziemy z nich pełnię smaku i aromatu. Z tego względu dobry młynek do kawy to podstawowe wyposażenie kawiarni, dbającej o zadowolenie klientów. Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie młynka żarnowego, w którym ziarna podlegają ścieraniu, a nie cięciu, jak w młynkach ostrzowych. Te drugie przyczyniają się też do wzrostu temperatury ziaren, co pogarsza jakoś naparu. Wśród szerokiego wachlarza urządzeń wykorzystujących żarna, znajdziemy zarówno te ręczne, jak i automatyczne młynki do kawy. Dodatkowe funkcje młynków żarnowych, jak np. regulacja grubości zmielenia, pozwalają jeszcze precyzyjniej kontrolować walory smakowe i zapachowe przygotowywanego napoju. Dla osób ceniących wygodę i kompleksowe rozwiązania, doskonałym pomysłem będzie ekspres z młynkiem, usprawniający pracę i umożliwiający szybkie przygotowywanie świeżej, aromatycznej kawy.
Gastronomiczny ekspres do kawy to urządzenie, którego wybór może zaważyć na powodzeniu naszego przedsięwzięcia. Warto poświęcić chwilę na określenie naszych możliwości i celów, by osiągnąć jak najlepsze efekty. Pamiętajmy, że zadowolony klient, to wymierny zysk w naszym portfelu.