Kontynuując działalność na rzecz polepszenia jakości żywienia w polskich przedszkolach, z dumą uhonorowaliśmy kolejne placówki dyplomem Innowacyjne Przedszkole.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym ma ogromne znaczenie dla ich prawidłowego rozwoju. Rosnący i stale rozwijający się młody organizm, potrzebuje zbilansowanych posiłków, dostarczających mu wszelkich niezbędnych składników. Przez wiele lat jakość dań, serwowanych w przedszkolach i szkołach, pozostawiała wiele do życzenia. Coraz częściej obserwuje się jednak zmianę w sposobie myślenia i skłanianie się ku zdrowszym rozwiązaniom, obfitującym w świeże warzywa i potrawy niskotłuszczowe. Poza właściwie skomponowanym jadłospisem, niezwykle istotny jest sam sposób przygotowania potraw. Zastosowanie pieca konwekcyjno-parowego pozwala na przyrządzanie posiłków z minimalną ilością tłuszczu, a szeroki zakres możliwości tego urządzenia, daje szansę na to, że dzieci otrzymają potrawy zróżnicowane i smaczne. Wiadomo, że nakłonienie malucha do zjedzenia czegoś zdrowego, to nie lada wyczyn, dlatego tak istotne jest urozmaicanie menu i serwowanie dań atrakcyjnych wizualnie. Piec konwekcyjno-parowy umożliwia gotowanie, blanszowanie, pieczenie, smażenie i grillowanie kilku posiłków jednocześnie bez obawy o to, że którykolwiek utraci swój aromat i smak. Z naszych obserwacji wynika, że dzieci znacznie chętniej spożywają dania przygotowane w ten sposób. Czy istnieje lepsza rekomendacja?
Do swoich pieców dodajemy 58 programów, opracowanych przez naszych specjalistów pod kątem żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Dodatkowo, każda placówka może liczyć na naszą pomoc w przeszkoleniu personelu: oferujemy 1-dniowy warsztat GRATIS!, zapewniamy również posprzedażowe kursy w naszym CSK we Wrocławiu. Gwarantujemy pełną obsługę serwisową.
Piec konwekcyjno parowy to nie tylko posiłki doskonałej jakości, ale i spora oszczędność dla placówki:
- do ok. 60% energii - szybki wzrost temperatury w komorze i obieg gorącego powietrza skracają czas obróbki termicznej, piece są dodatkowo doskonale izolowane, co zapobiega stratom energii;
- do 90% tłuszczu – gotowanie odbywa się praktycznie bez dodatku tłuszczu, który stosuje się w minimalnych ilościach, wyłącznie dla walorów smakowych;
- czasu pracy – piec umożliwia równoczesne przygotowanie wielu potraw, posiada ponadto programator receptur;
- nakładów finansowych - urządzenie zastępują pracę innych: piekarniki, trzony kuchenne, patelnie, grille;
- miejsca - piec zajmuje około 1 metra kwadratowego powierzchni, ponadto można stawiać je kolumnowo - jeden na drugim;
- do 40% wody;
- do 50% ubytków masy produktów.
Chcą Państwo dołączyć do zacnego grona przedszkoli, gotujących konwekcyjnie? Zapraszamy! Podczas specjalnego pokazu, zaprezentujemy Państwu możliwości pieca Retigo oraz nakreślimy korzyści, jakie płyną z inwestycji w to wyjątkowe urządzenie. Prosimy o kontakt: email: artur@artsystem.com.pl.
Każda placówka biorąca udział w programie otrzyma plakat informacyjny: