Dobrze prosperująca pizzeria powinna dysponować wyposażeniem, które pozwoli na sprawną realizację zamówień. Koronne miejsce wśród sprzętu zajmuje piec do pizzy, decydujący o walorach serwowanych potraw stopniu równym przepisowi i składnikom.
Parametry i niezawodność pieca wpływają na jakość przygotowywanych dań i szybkość obsługi. Wybierając urządzenie, powinniśmy się kierować czynnikami dotyczącymi samej pizzy – rozmiary placka i szacunkowa ilość porcji w ciągu dnia oraz parametrów pieca – wielkość, zasada działania, sposób zasilania. Niebagatelne znaczenie ma również posiadany przez nas budżet. Ceny pieców kształtują się w granicach 1,5 tys. do 4 tys. zł, dlatego wybór odpowiedniego urządzenia powinien zostać poprzedzony szczegółową analizą naszych potrzeb i możliwości.
Rodzaje pieców
Ze względu na rodzaj zasilania, wyróżniamy piece gazowe i elektryczne oraz te, opalane drewnem. To, na który z nich się zdecydujemy, zależy w dużej mierze od rodzaju dostępnej w lokalu instalacji oraz naszych preferencji. O ile piece gazowe do pizzy wiążą się z potrzebą częstszych wizyt serwisantów, ich koszty eksploatacyjne mogą okazać się niższe w porównaniu z piecami zasilanymi prądem. Z kolei piec elektryczny do pizzy jest tańszy od swojego gazowego odpowiednika, dlatego odpowiedź na pytanie: który z ich będzie najwłaściwszy, może wynikać jedynie z precyzyjnego określenia potrzeb.
Tradycyjne piece opalane drewnem to powrót do korzeni, przeznaczony dla prawdziwych pasjonatów rzemiosła. Niektórzy twierdzą, że tylko tak przyrządzone ciasto właściwie oddaje charakter prawdziwie włoskiej pizzy. Praca z tymi urządzeniami wymaga jednak sporo umiejętności i jest dość czasochłonna. Mimo że moda na pizzerie, wyposażone w tego typu piece rośnie, nadal bardziej praktyczne, a co ważne – równie skuteczne okazują się nowoczesne sprzęty, zasilane gazem lub prądem.
Biorąc pod uwagę parametry pieców, warto wymienić:
Piec rotacyjny do pizzy – rozwiązanie dla tych, którzy z jednej strony hołdują tradycji, z drugiej zaś – poszukują nowoczesnych, praktycznych rozwiązań, pozwalających na zachowanie najlepszych walorów pizzy, przy dużej efektywności procesu. Dzięki obrotowej płycie, pizza opiekana jest w sposób równomierny, a ciasto zyskuje właściwą strukturę. Piece obrotowe występują zarówno w wersji gazowej, jak i elektrycznej.
Piec taśmowy – praktyczny w dużych pizzeriach i miejscach serwujących dania na wynos czy usługi cateringowe, a więc tam, gdzie bardzo ważna jest się wysoka wydajność. Dzięki zastosowaniu technologii konwekcyjnej wraz z praktycznym przenośnikiem taśmowym, urządzenia te gwarantują dużą efektywność, przy zachowaniu najwyższej jakości serwowanego produktu. Piece przelotowe nadają się nie tylko do wypieku pizzy, ale i zapiekanek, warzyw, owoców oraz pieczywa.
Piece jedno i dwukomorowe
Jak już wspomnieliśmy, jednym z czynników decydujących o wyborze pieca jest wielkość produkcji. W przypadku barów, w których pizza jest jedynie dodatkiem do podstawowego menu, śmiało można postawić na piecyk do pizzy bądź niewielki piec jednokomorowy, zasilany gazowo lub elektrycznie. Proste w obsłudze, z minimalną ilością elektroniki, sprawdzą się wszędzie tam, gdzie nie wymagamy wysokiej wydajności. Punkty o nieco większych aspiracjach, mogą postawić na elektryczne piece dwukomorowe, które kupimy już od 1,5 tys. zł. Niemniej, należy pamiętać, że pizzeria, dla której głównym celem jest oferowanie klientowi dobrej jakości pizzy, musi posiadać piec o konstrukcji i efektywności pozwalającej na zadowolenie klientów. Właściciel takiego obiektu powinien liczyć się z wydatkiem rzędu minimum 9 tys. zł.
Właściwy piec, w przypadku pizzerii, decyduje o powodzeniu całego biznesu. Dlatego niezmiernie istotne jest, by decyzja o jego zakupie podjęta została w sposób świadomy i bazowała na konkretnych wytycznych. Zanim odwiedzimy sklep gastronomiczny, warto przeanalizować nasze możliwości i cele, jakie stawiamy przed restauracją. W przypadku, gdy nie jesteśmy pewni, czy nasz wybór jest właściwy, warto skorzystać z porady specjalistów.
Gastrosklep.pl oferuje Państwu szeroki asortyment pieców do pizzy wraz z bardzo korzystny systemem gwarancyjnym i pogwarancyjnym. Dysponujemy zespołem wykwalifikowanych serwisantów, którzy szybko i sprawnie rozwiążą ewentualne problemy. Zapraszamy do naszego Centrum Szkoleń Kulinarnych, w którym personel Państwa restauracji zostanie profesjonalnie przeszkolony, zyskując praktyczną wiedzę z zakresu przygotowywania potraw z wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń gastronomicznych.