Piece, kuchnie, zmywarki to urządzenia, które przychodzą nam do głowy jako pierwsze, gdy myślimy o wyposażeniu gastronomii. Niemniej istotne jest jednak to, co stoi nieco w cieniu, a bez czego nie sposób sprawnie funkcjonować na restauracyjnym zapleczu. Mowa oczywiście o meblach.
Meble gastronomiczne
Meble gastronomiczne stanowią podstawę wyposażenia restauracji, barów, stołówek szkolnych czy hoteli. Na co zwrócić uwagę podczas ich wyboru? Przede wszystkim na materiał, z jakiego zostały wykonane. Codzienna praca w kuchni naraża meble na uszkodzenia, związane z ciężarem, ostrymi przedmiotami, a także kontaktem z wodą, dlatego wymaga sporej wytrzymałości. Z tego względu wszelkie blaty gastronomiczne, baseny, umywalki czy stoły, wykonane są zwykle z odpornej na zniszczenia stali nierdzewnej. Meble ze stali nierdzewnej charakteryzują się nie tylko trwałością, ale także łatwością utrzymania ich w czystości.
Stoły robocze
W skład zasadniczego wyposażenia gastronomicznego wchodzą między innymi stoły robocze. Wykorzystywane praktycznie na każdym etapie obróbki żywności, stanowią element niezbędny do przygotowywania potraw w profesjonalnej kuchni. Wybierając stół roboczy do gastronomii, warto zwrócić uwagę na zastosowane do jego wykonania materiały i stabilność konstrukcji. W zależności od potrzeb, możemy wybrać sprzęt o prostej budowie bądź taki, który posiada dodatkowe szuflady i przegrody, zyskując tym samym dodatkową powierzchnię do przechowywania. Do dyspozycji mamy gastronomiczne stoły przyścienne, a także stoły centralne, z których korzystać może kilka osób jednocześnie.
Regały gastronomiczne
Pojemna i uporządkowana powierzchnia magazynowa ma niebagatelne znaczenie dla efektywnej pracy profesjonalnej kuchni. Przechowywanie żywności oraz przyrządów i akcesoriów kuchennych w sposób, który umożliwia personelowi łatwe i szybkie ich odnalezienie, wpływa pozytywnie na wydajność oraz jakość usług gastronomicznych. Dlatego tak istotną funkcję w profesjonalnej kuchni pełnią regały gastronomiczne oraz szafki i półki wiszące. Regały to meble gastronomiczne stosowane nie tylko na zapleczu, ale i w miejscach, w których obowiązuje samoobsługa. Te, na których klienci odkładają tace warto wyposażyć w kółka ułatwiające przewożenie brudnych naczyń do kuchni. Stoły i regały, na których serwowane są potrawy, np. w formie bufetu, powinny być wytrzymałe i stabilne, a zarazem lekkie. Szeroki wybór asortymentu tego rodzaju daje spory potencjał aranżacyjny – elementy można łączyć w ciągi lub stawiać osobno w zależności od potrzeb i dostępnej przestrzeni. Tu również ogromne znaczenie ma rodzaj materiału, z którego wykonany jest regał gastronomiczny lub półka. Zwykle wybiera się stal nierdzewną lub polipropylen, dostosowując surowiec do określonych modeli i pełnionych przez nie funkcji.
Szafy magazynowe
Podobną funkcję na gastronomicznym zapleczu pełnią szafy magazynowe. To w nich przechowamy żywność oraz rozmaite sprzęty, ale i narzędzia, odzież czy obuwie. Wykonane zwykle ze stali nierdzewnej, występują w różnych rozmiarach i wariantach – przelotowe i nieprzelotowe, wyposażone w drzwi podwójne i pojedyncze (przesuwne lub skrzydłowe) oraz zróżnicowaną ilość półek. Dzięki temu łatwo dostosować odpowiednią szafę do swoich potrzeb.
Baseny gastronomiczne
Basen gastronomiczny służy do mycia przedmiotów o dużych gabarytach, jak garnki, pojemniki, kosze czy termosy , które nie mieszczą się w zwykłej zmywarce lub zlewie. Duże komory oraz opcjonalny młynek, służący rozdrabnianiu resztek żywności, zapewniają wysoką praktyczność tych mebli w stołówkach szkolnych, szpitalach, hotelach czy firmach cateringowych. Do mniejszych gabarytów znakomicie sprawdzą się jedno- lub dwukomorowe umywalki gastronomiczne. Jak większość mebli użytkowanych na zapleczu profesjonalnej kuchni, dobre baseny gastronomiczne i zlewy posiadają stabilną konstrukcję i wykonane są z wysokogatunkowej stali nierdzewnej.
Duże zróżnicowanie mebli gastronomicznych pozwala na elastyczne dostosowanie modeli do potrzeb i wymagań naszej kuchni. Najważniejszym czynnikiem, na jaki powinniśmy bezwzględnie zwracać uwagę jest bezpieczeństwo i trwałość zastosowanych materiałów. Pamiętajmy, że tylko sprawdzony sklep gastronomiczny da nam pewność asortymentu objętego certyfikatami unijnymi i przyjaznym systemem gwarancyjnym.