Kolekcjonerzy i koneserzy winnych trunków doskonale wiedzą, że odpowiednie przechowywanie wina ma kluczowe znaczenie w kontekście utrzymania jego smaku. Bagatelizacja tego aspektu może przyspieszyć proces starzenia się wina i doprowadzić do szybkiej utraty smaku, czy aromatu. Istnieje kilka istotnych czynników, które powinny zostać uwzględnione przy przechowywaniu wina. Dbałość o ten aspekt jest niezwykle istotna w przypadku prowadzenia usług gastronomicznych. Restauracje, które mają w kartach menu pokaźną ofertę win, powinny zadbać o zapewnienie trunkom odpowiednich warunków do przechowywania. Jak więc przechowywać wino w butelkach, aby jak najdłużej zachowało intensywny smak i aromat? Jak przechowywać otwarte wino, aby mogło ono zostać wielokrotnie wykorzystane?
Jak przechowywać wino? – zachowanie odpowiedniej temperatury
Nie ulega wątpliwości, że temperatura to jeden z najistotniejszych czynników wpływając na jakość przechowywanego trunku. Zarówno zbyt wysoka, jak i zbyt niska temperatura mogą prowadzić do przyspieszenia procesu starzenia się wina i szybkiej utraty walorów smakowych trunku. Niezwykle istotna jest więc dbałość o zachowanie stałego poziomu temperatury. Niestety w warunkach domowych jest to niezwykle trudne. W przypadku prowadzenia restauracji, w której istotnym elementem karty dań są właśnie winne trunki, warto rozważyć zakup winiarki chłodzącej. Urządzenia zapewniają nie tylko kontrolowaną, stałą temperaturę, ale i odpowiedni poziom wilgotności. Regulowany zakres temperatury pozwala na ustawienie takich parametrów, które będą odpowiadały specyfice konkretnych win.
Jak przechowywać czerwone wino? – zalecenia producenta
Odpowiednia temperatura przechowywania czerwonego wina oscyluje w granicach 10-16°C. Najczęściej jest to jednak ok. 12-14°C, bo takie wartości w zdecydowanej większości są rekomendowane przez producentów winnych trunków. Ciekawostką jest to, że białe i różowe wina powinny być przechowywane w nieco niższej temperaturze, aniżeli wina czerwone. Wiele zależy jednak od sposobu ich produkcji, a także składników wykorzystanych w procesie produkcyjnym. Przed ustawieniem konkretnej temperatury, należy zapoznać się z zaleceniami producenta. Informacje na temat sposobów przechowywania dostępne są na etykietach i stronach internetowych producentów win.
Jak przechowywać wino w butelkach? – odpowiedni poziom wilgotności
Wilgotność to kolejny istotny czynnik, który powinien być uwzględniany przy przechowywaniu wina. Niska wilgotność generuje np. ryzyko wysychania korka, w wyniku czego do wnętrza butelki może dostać się powietrze. W takiej sytuacji wysoce prawdopodobne jest to, że wino się utleni. Zbyt wysoka wilgotność sprzyja z kolei rozwojowi pleśni. Optymalna wilgotność powinna oscylować w granicy 60-70%. Aby zadbać o zachowanie takiego poziomu wilgoci, można wyposażyć przestrzeń do przechowywania wina w specjalne nawilżacze powietrza. Wygodną i gotową alternatywą są winiarki chłodzące, które bardzo często stosuje się w punktach gastronomicznych, serwujących winne trunki. Coraz częściej na to rozwiązanie decydują się także klienci prywatni – zwłaszcza koneserzy win.
Jak przechowywać otwarte wino?
Przechowywanie otwartego wina wymaga szczególnej ostrożności. Kontakt z powietrzem, podobnie jak w każdym innym produkcie spożywczym, warunkuje skrócenie jego trwałości. Oprócz zachowania odpowiedniego poziomu wilgotności i temperatury, należy też pamiętać o zabezpieczeniu trunku przed promieniowaniem słonecznym. Dbałość o każdy z tych aspektów z pewnością wpłynie na trwałość produktu. Przechowywanie otwartego wina w taki sposób, aby zminimalizować jego kontakt z powietrzem, pozwala dłużej zachować jego intensywny smak i wysoką jakość. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do sposobu przechowywania wina, warto skorzystać z pomocy sprzedawców winiarni lub/i zapoznać się z ofertą winiarek chłodzących dostępnych w przestrzeni internetowych.