Tajemnice Retigo Blue Vision - podsumowanie szkolenia

Tajemnice Retigo Blue Vision - podsumowanie szkolenia

Zakończyła się kolejna edycja szkolenia poświęconego możliwościom nowoczesnego sprzętu gastronomicznego. Głównym punktem programu była prezentacja najnowszej generacji pieca konwekcyjno-parowego Retigo Blue Vision II B611i, wyposażonego w generator dymu RETIGO SMOKER. Prezentacja objęła także nowoczesne oprogramowanie gastronomiczne marki LSI Software.

Uczestnicy warsztatów mieli okazję zapoznać się z praktycznym zastosowaniem urządzenia, które stało się złotym standardem w każdej nowoczesnej kuchni. Niemal nieograniczony potencjał pieca konwekcyjno-parowego Retigo sprawia, że jest on niezastąpiony w obiektach gastronomicznych o rozmaitej wielkości i przeznaczeniu. Prowadzący szkolenie zaprezentowali słuchaczom, jak szybko i skutecznie przygotować w piecu kilka dań jednocześnie. Dzięki możliwości pieczenia, gotowania, blanszowania czy preparowania potraw metodą sous vide, piec konwekcyjno-parowy znakomicie ułatwia pracę w kuchni, zwiększając jej wydajność, a zatem i opłacalność.

Pokaz pozwolił na zapoznanie się z jedną z przystawek możliwych do stosowania wraz z piecem Retigo Vlue Vision, mianowicie – generatora Retigo Smoker. Dzięki wytwarzaniu dymu o specyficznych właściwościach urządzenie to pozwala na wędzenie mięs, ryb, grzybów, a także warzyw i owoców. Uzyskane w ten sposób potrawy odznaczają się wysokimi walorami aromatycznymi i smakowymi.

Prowadzone przez nasz zespół warsztaty mają charakter kompleksowy – staramy się przestawiać zagadnienia w sposób, który łączy poszczególne etapy, niezbędne to preparowania żywności w określony sposób. Tym razem kursanci poznali możliwości urządzeń, które wspólnie z piecem konwekcyjno-parowym, pozwalają na bardzo skuteczną pracę.

Omówiono zatem urządzenia służące do rozdrabniania warzyw i owoców marki Hallde, a także automatyczną prasę do kotletów firmy Kiecoń.

Kolejnym bardzo praktycznym urządzeniem jest chłodziarko-zamrażarka RM-Gastro, która wykorzystuje technologię schładzania szokowego. Metoda, zwana cook and chill, umożliwia bezpieczne zamrażanie ciepłej żywności bez obawy, że straci ona swoje walory smakowe lub stanie się niebezpieczna. Porcje przeznaczone do schładzania szokowego wymagają szczelnego zamknięcia. Z tego względu kolejnym punktem szkolenia była pakowarka próżniowa RM-Gastro, idealnie sprawdzająca się w omówionej technice.

Restauracja czy bar to nie tylko wyposażenie gastronomiczne i wykwalifikowany personel. Współczesna kuchnia nie może obejść się bez nowoczesnego systemu informatycznego, dopasowanego do jej potrzeb. Uczestnicy szkolenia mieli okazję zapoznać się z możliwościami, oferowanymi przez dedykowane gastronomii oprogramowanie LSI Software.

Zdobycie nowej wiedzy poświadczają dyplomy, wręczane uczestnikom, kończącym szkolenie. Dziękujemy słuchaczom za udział w warsztatach. Zapraszamy do obserwowania naszej strony internetowej oraz fanpage’a na facebooku, gdzie informujemy o bieżących wydarzeniach i najnowszych szkoleniach.

Centrum Szkoleń Kulinarnych ArtSystem organizuje warsztaty dla pracowników i właścicieli lokali gastronomicznych. Gwarantujemy profesjonalizm i wysoką jakość merytoryczną naszych kursów.

 

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium