Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego wiąże się z wieloma kwestiami, o które powinniśmy zadbać. To nie tylko kwestia przygotowania menu, ale przede wszystkim zaopatrzenia restauracji we wszelkie niezbędne urządzenia, meble czy akcesoria. Jednym z nich są pakowarki próżniowe. Są to niezwykle przydatne urządzenia, pozwalające na skuteczne przedłużenie terminu przydatności produktów spożywczych. Jaką zgrzewarkę próżniową wybrać?
Zgrzewarka próżniowa - co to? Zgrzewarka próżniowa - jaką wybrać?
Pakowarka próżniowa jest jednym z podstawowych urządzeń składających się na wyposażenie szeregu restauracji oferujących dania na wynos. Pozwala nam na większą oszczędność żywności, przedłużając jej termin ważności. Szczelne i solidne opakowanie zapewniają łatwe dostarczenie produktów, dodatkowo chroniąc je przed zbyt szybkim wychłodzeniem, zachowując ich świeżość oraz wartości odżywcze.
Pakowarka próżniowa - jaką wybrać? Praktyczne porady
Zgrzewarka próżniowa jest urządzeniem, służącym do szczelnego oraz precyzyjnego pakowania produktów spożywczych w folię. Dlatego wybierając sprzęt do naszego lokalu gastronomicznego, powinniśmy szczególną uwagę przyłożyć do jej jakości i solidnej konstrukcji. Wytrzymała, wykonana z najlepszej jakości komponentów maszyna posłuży nam przez długi czas.
Jednym z najlepszych rodzajów zgrzewarek próżniowych, doskonale sprawdzających się w restauracjach oraz barach są modele komorowe. Dzięki nim możemy zapakować duże porcje, również w formie płynnej. Wśród maszyn, których zakup powinniśmy rozważyć znajdują się pakowarki próżniowe komorowa marek STALGAST, Hendi Bartscher, Multivac czy CAS. To czołowi producenci, proponujący wyjątkowe, wytrzymałe i wydajne rozwiązania, z których użytkowania będziemy zadowoleni.
Zgrzewarka próżniowa - dlaczego warto w nią zainwestować?
Zgrzewarki próżniowe są urządzeniami, z których zakupem wiąże się wiele korzyści. Przede wszystkim dzięki ich zastosowaniu możemy szczelnie zapakować dania, co wpłynie nie tylko na przedłużenie ich świeżości, ale również zapobiegnie przedostaniu się do nich bakterii, zarazków czy grzybów. Co więcej, pakowarki próżniowe pozwalają nam zachować smak, zapach i kolor produktów, ale również składniki odżywcze.
Maszyny zapewniają łatwy i komfortowy sposób na przechowywanie produktów spożywczych, a zapakowane przy ich użyciu potrawy nie tracą swoich walorów smakowych. Kolejnym argumentem przemawiającym za inwestycją w wysokogatunkową zgrzewarkę próżniową jest fakt, iż zabezpieczone przez sprzęt dania posiadają dodatkową ochronę termiczną, co chroni je przed szybkim wychłodzeniem.
Szczelne opakowania pozwalają nam również uniknąć przedostania się do ich wnętrza szkodliwych czynników, mogących powodować powstawanie pleśni bądź gromadzenia się bakterii. To świetne rozwiązanie wydłużające termin spożycia pakowanych w ten sposób produktów oraz potraw.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze zgrzewarki?
Wiadomo już, jak zgrzewarka próżniowa może spełnić nasze oczekiwania, jednak powinniśmy również zastanowić się nad elementami wpływającymi na jej wybór. W pierwszej kolejności warto, abyśmy przyjrzeli się mocy urządzenia. Im ona większa, tym maszyna szybciej oraz sprawniej zapakuje dany produkt spożywczy.
Kolejnym ważnym aspektem jest liczba i szerokość zgrzewu, czyli elementu odpowiadającego za szczelność maszyny. Do żywności mokrej lepiej, jeśli wybierzemy pakowarkę o większej liczbie zgrzewów. Możemy również zapytać o tryb oraz prędkość pracy, maksymalne ciśnienie czy rozmiar listwy.