Lodówka do wina zwana także winiarką to urządzenie, które pozwala zagwarantować identyczne warunki, jakie panują w najlepszych tradycyjnych podziemnych piwnicach, w których przechowywane jest najlepsze wino. Aby prawidłowo przechowywać wino poza specjalną piwnicą, a jednocześnie z powodzeniem osiągnąć pożądany wiek Twojego wina, niezbędna jest prawdziwa winiarka, która musi być zaprojektowana tak, aby spełniała najważniejsze „złote” zasady, które przedstawiamy poniżej.
Stała temperatura
Temperatura wewnątrz winiarki przeznaczonej do dojrzewania wina, bezwzględnie musi być stała i wynosić 12 °C, chociaż tolerowane są różnice ok 2 °C. W niższej temperaturze skomplikowany proces dojrzewania wina jest nieco spowolniony i wino swoje optymalne walory smakowe i zapachowe osiąga po dłuższym czasie. W przypadku zbyt częstych okresów z niższą temperaturą, proces starzenia wina zatrzyma się, natomiast w cieplejszej winiarce proces dojrzewania przyśpiesza a gdy temperatura pozostanie wysoka zbyt długo, to wino ostatecznie opada (nie osiąga najwyższych walorów smakowych) bez pogłębienia jego całego potencjału. Należy zwrócić uwagę, aby utrzymać stałą i jednolitą temperaturę, ponieważ często powtarzające się nagłe zmiany temperatury są szczególnie szkodliwe i w konsekwencji zmieniają żywotność wina.
Odpowiedni poziom wilgotności
Aby bukiet (zapach) wina mógł się prawidłowo rozwijać, wino powinno być pozbawione dopływu tlenu, co oznacza, że korek od butelki musi być absolutnie szczelny. Aby korek zachował swoją szczelność przez dłuższy czas, butelki powinny być przechowywane w pozycji poziomej, etykietą do góry, w taki sposób, aby korek pozostał w styczności z winem. Poza tym, ważne jest aby średni poziom wilgotności w chłodziarce do wina nie był niższy niż 50%, w przeciwnym wypadku korek może wyschnąć i zwiększa się ryzyko szybszego utleniania wina (parowania). W przypadku, gdy poziom wilgotności wynosić będzie ponad 80%, to mimo, że nie spowoduje to uszkodzenia wina, to prawdopodobnym jest, że odklei się etykieta z butelki. Najbardziej optymalnym poziomem wilgotności w winiarce jest przedział pomiędzy 50% a 75% - zapobiega to powstawaniu wody, w której mogą rozwinąć się bakterie i nieprzyjemne zapachy.
Czyste, bezwonne powietrze
Z uwagi na fakt, że z biegiem czasu wiele korków traci swoją skuteczność, należy zapobiegać przenikaniu zapachów z butelki. Profesjonalna chłodziarka do wina utrzymuje butelki w dobrym stanie i w zdrowej atmosferze dzięki aktywnemu filtrowi węglowemu, który zapewnia odpowiednią wentylację, eliminując jednocześnie zapachy i regulując poziom wilgotności.
Zaciemnienie
Światło słoneczne przyspiesza dojrzewanie wina oraz wytwarzając w winie związki siarki wywołuje niekorzystne zmiany smakowe i zapachowe. Reakcja ta sprawia, że wino nabiera niepożądanego tzw. „smaku światła”. Dlatego wina należy przechowywać w całkowitej ciemności a większość win, aby osiągnąć lepszą dojrzałość smakową jest sprzedawane właśnie w butelkach z ciemnego szkła. Jednak sama butelka nie jest w stanie uchronić wino przed szkodliwym wpływem światła i szkodliwymi promieniami UV. Dlatego chłodziarka do wina powinna być wyposażona w solidne drzwi do zapewnienia całkowitej ciemności a w przypadku winiarki z drzwiami szklanymi, szkło powinno posiadać skuteczną ochronę anty-UV.
Pomieszczenie bez wibracji
Nawet najmniejszy ruch może uszkodzić wino a wibracje mogą zakłócić powolne tworzenie się osadów , pozostawiając ich cząsteczki zawieszone w winie. Młode wina są bardziej odporne na te zagrożenia, jednak te dojrzałe są znacznie bardziej czułe i w łatwy sposób można je nieodwracalnie zepsuć. Obudowa winiarki musi być wyposażona w skuteczny system amortyzacji, który ochroni butelki i oczywiście ich zawartość przed niepożądanymi drganiami. Bardzo ważnym jest, aby urządzenie nie było wyposażone w mechaniczny system cyrkulacji powietrza, ponieważ jest to kolejne źródło powstawania drgań.