Jak wyposażyć lokal gastronomiczny ?

Jak wyposażyć lokal gastronomiczny ?

Jednym z najważniejszych czynników, warunkujących właściwe prosperowanie lokalu gastronomicznego, jest wyposażenie. Ze względu na niemałe koszty tego przedsięwzięcia, urządzenie restauracji, baru czy stołówki, powinno zostać poprzedzone szczegółowym badaniem rynku i dokładnymi wyliczeniami. 

Przed rozpoczęciem zakupów, należy przede wszystkim ustalić budżet, to pomoże nam zorientować się, na co możemy sobie pozwolić. Bardzo praktycznym rozwiązaniem dla osób dysponujących niewielkimi funduszami, może być wybranie opcji ekonomicznej, jaką stanowi używany sprzęt gastronomiczny. 

Nowe, a może używane?

To, jakie elementy wyposażenia lokalu gastronomicznego powinny być nowe, którym warto dać drugie życie, zależy przede wszystkim od charakteru miejsca. Przykładowo: w pizzerii najważniejszą rolę odgrywa piec, który będzie eksploatowany bardzo intensywnie. Właściciel takiego miejsca nie może sobie pozwolić na to, by element tak istotny, zapewniający utrzymanie całej restauracji, nagle odmówił posłuszeństwa. Dlatego w tym wypadku, warto postawić na sprzęt nowy, objęty gwarancją producenta. W tym samym lokalu doskonale sprawdzą się za to używane meble – nic tak nie dodaje uroku pizzerii, jak stoły i krzesła w stylu vintage.
Z całą pewnością takie wyposażenie gastronomii, jak sztućce, obrusy i zastawa należy kupić nowe. Są to rzeczy, które stanowią wizytówkę lokalu gastronomicznego, dlatego nie warto na nich oszczędzać. Nawet najlepsze potrawy nie obronią się, gdy podane zostaną na stole zasłanym poplamionym bądź rozdartym obrusem.

    

Pierwsze wrażenie

O ogromnym wpływie tego mechanizmu na relacje między ludźmi, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. To samo pierwsze wrażenie zdecyduje o tym, czy wchodząc do naszego lokalu, klient będzie miał ochotę w nim pozostać i dokonać zamówienia. Dlatego tak ważne jest zadbanie o odpowiedni wystrój wnętrz i podstawowe sprzęty. Pamiętajmy zatem, że wyposażenie gastronomii to również krzesła, stoły, obrusy, karty, dekoracja okien, oświetlenie czy kwiaty.
Wybór sprzętów, zależy od charakteru danego miejsca i jego przeznaczenia. Planując otwarcie restauracji luksusowej, warto zatrudnić profesjonalnego projektanta wnętrz, który zadba o właściwy styl i funkcjonalność lokalu. To, że zamierzamy prowadzić prosty bar nie znaczy jednak, że wolno nam zbagatelizować czynnik wizualny. W Internecie i magazynach branżowych znajdziemy mnóstwo materiałów, ułatwiających urządzenie nawet niewielkiego miejsca tak, by wnętrze zachęcało klienta i pozostawiało dobre wrażenie. Diabeł tkwi w szczegółach, które bezpośrednio przekładają się na nasze zyski.
Pamiętajmy, że poza walorami wizualnymi, wyposażenie gastronomiczne powinno charakteryzować się przede wszystkim trwałością i odpornością na zniszczenia. Poddawane będzie przecież intensywnej eksploatacji, czyż bowiem celem każdej gastronomii nie jest osiągnięcie dużej ilości zadowolonych klientów i generowanie ruchu w lokalu?

Kuchnia - to tu dzieje się magia

Serce naszego lokalu musi działać, jak dobrze naoliwiony mechanizm. Podstawą sprawnie funkcjonującej, profesjonalnej kuchni, jest wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny. Bez względu na to, czy prowadzimy mały bar czy ekskluzywną restaurację, wyposażenie kuchni powinno spełniać wysokie standardy i zapewniać długotrwałą eksploatację. Zanim odwiedzimy sklep gastronomiczny, powinniśmy dokładnie określić nasze potrzeby i możliwości. Pamiętajmy o ustaleniu sprecyzowanej listy przedmiotów niezbędnych i tych, które można nabyć w dalszym okresie rozwoju naszej gastronomii. Rodzaj wyposażenia zależy od typu działalności. Sprzęt gastronomiczny przydatny w większości lokali, to lodówka, chłodziarka, zamrażarka i zmywarka. Jeśli zamierzamy serwować naleśniki, warto zaopatrzyć się w profesjonalną naleśnikarkę, w przypadku, gdy podstawą naszej kuchni będą makarony – niezbędne staną się: makaroniarska i maszyna do makaronu. W burgerowni nie może zabraknąć grilla i pieca do bułek.

Otwarcie gastronomii to poważne przedsięwzięcie, do którego należy się solidnie przygotować. Za niewłaściwe decyzje na każdym etapie inwestycji, przyjdzie nam słono zapłacić. Warto zatem skorzystać z profesjonalnej porady. Wykwalifikowana kadra sklepu gastronomicznego, udzieli nam niezbędnych wskazówek i pomoże uniknąć kosztownych pomyłek.

 

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium