Bez względu na wielkość i rodzaj działalności gastronomicznej, jednym z podstawowych warunków, jakie należy spełnić, jest zachowanie nienagannej czystości nie tylko pomieszczeń, ale i naczyń. Z tego względu warto zainwestować w profesjonalną zmywarkę gastronomiczną. Jak wybrać właściwą?
Odpowiedni sprzęt z jednej strony pozwoli nam uzyskać jak najwyższą higienę, z drugiej – ograniczy koszty zużycia wody i energii, a także nakład pracy personelu. Ze względu na to, że profesjonalne wyposażenie gastronomiczne wiąże się ze sporymi nakładami finansowymi, jego wyborowi należy poświęcić czas i uwagę. Najważniejsze jest rozpoznanie naszych potrzeb i właściwości urządzeń. Sumienna analiza na tym etapie pozwoli na znaczne ograniczenie kosztów oraz wzrost wydajności. Wybór odpowiedniej zmywarki zależy od parametrów użytkowych i technicznych.
1. Parametry użytkowe, zamknąć można w dwóch pytaniach:
A. CO?
Rozmiar i materiał, z którego wykonane są przedmioty, przeznaczone do czyszczenia w zmywarce, w dużej mierze określają jej wybór. Biorąc pod uwagę to kryterium, możemy wyróżnić:
- Zmywarki do garnków to urządzenia w kształcie szaf, przeznaczone do zmywania garnków, tac, blach, rozmaitych pojemników i termosów. Urządzenia te występują w różnych rozmiarach, warto dobrze oszacować średnią ilość czyszczonych naczyń, by w jak największym stopniu wykorzystać możliwości sprzętu.
- Bardzo praktyczne w barach i klubach są zmywarki do szkła. Dzięki kompaktowym rozmiarom doskonale mieszczą się na niewielkim zapleczu. Z uwagi na swoje przeznaczenie, urządzenia te posiadają dużo delikatniejsze programy mycia, ze słabszym strumieniem, krótszym czasem pracy i niższą temperaturą. Z tego względu, stanowią doskonałe rozwiązanie dla winiarni i wszystkich miejsc, w których serwuje się napoje w kruchych kieliszkach i szklankach. Właściciele pubów, w których stosuje się głównie szkło grube, odporne na czyszczenie, jak np. kufle, mogą postawić na zmywarkę uniwersalną.
- Duże garnki i kotły najlepiej pomieści zmywarka kapturowa. Dzięki sporym gabarytom komory wewnętrznej oraz koszom, w których umieścić można również talerze, szkło i sztućce urządzenie to jest bardzo uniwersalne (choć należy pamiętać, że zajmuje też więcej miejsca, niż zmywarki standardowe).
- Zmywarka tunelowa – pracuje w trybie ciągłym, w systemie przepływowym. W przeciwieństwie do innych omawianych tu urządzeń, maszyna ta posiada dwa otwory: wsadowy, służący do umieszczania w niej brudnych naczyń i tylny – do odbierania czystych. Podczas mycia naczynia przesuwają się wewnątrz, dzięki czemu, możliwy jest stały załadunek zmywarki. Urządzenie sprawdzi się w hotelach, stołówkach, dużych restauracjach, szpitalach – wszędzie tam, gdzie ważna jest wydajność i uniwersalność. Dzięki dużej elastyczności i możliwości dostosowania trybu pracy do zawartości, zmywarka tunelowa umożliwia umycie dużej ilości różnorodnych naczyń jednocześnie. Tu również jednak musimy brać pod uwagę spore rozmiary jednostki.
- W większości punktów zbiorowego żywienia sprawdzi się wielozadaniowa zmywarka uniwersalna, w której wyczyścimy większość naczyń, używanych na co dzień w kuchni. Ze względu na stosunkowo niewielkie rozmiary i zastosowanie pojemników, umożliwiających mycie zarówno talerzy, sztućców, jak i szkła, urządzenie to sprawdzi się w barach, restauracjach, hotelach czy szkołach. Większość ze zmywarek uniwersalnych wyposażona jest w funkcję wyparzania, która eliminuje z naczyń większość drobnoustrojów.
B. ILE?
To, jak wiele naczyń przewija się przez zmywarkę, ma równie ważne znaczenie, jak ich rodzaj. Znając szacunkową liczbę przedmiotów, które będą codziennie myte, pozwoli określić rodzaj i wielkość urządzenia.
2. O wyborze właściwej zmywarki gastronomicznej decyduje ponadto szereg parametrów technicznych takich, jak:
- wysokość przyłącza kanalizacji – określi konieczność zakupu zmywarki z pompą spustową,
- napięcie prądu, zasilającego urządzenie (230 czy 400 volt)
- ciśnienie robocze zimnej wody – zdecyduje, czy możemy zastosować zmywarkę standardową, czy też wyposażoną w odpowiednią pompę
- twardość wody – określi, czy konieczny będzie uzdatniacz.
Dobrze wybrana zmywarka podniesie komfort i wydajność pracy w kuchni, a co za tym idzie – jakość obsługi klienta, który otrzyma dania przygotowane szybko i w higienicznych warunkach. Ograniczenie kosztów zużycia wody i energii, wraz ze wzrostem efektywności mycia naczyń, przełoży się na realne zyski finansowe. Należy pamiętać, że każde z urządzeń powinno posiadać stosowny certyfikat. W przypadku wątpliwości, warto skorzystać z porad specjalistów. Wybierając sklep gastronomiczny, zwróćmy również uwagę na jakość takich usług, jak serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.