Smak i orzeźwienie ? urządzenia gastronomiczne do zimnych napojów

Smak i orzeźwienie ? urządzenia gastronomiczne do zimnych napojów

Mrożona kawa, margarita, mojito, shake, granita oraz coraz bardziej modne smoothie – trudno wyobrazić sobie bez nich dobry bar, restaurację czy klub. Wbrew pozorom, popyt na napoje chłodzące obserwuje się w Polsce nie tylko latem. Do właściwego przyrządzenia zimnych drinków i serwowania ich w jakości i tempie zadowalającym klientów, niezbędny jest odpowiedni sprzęt gastronomiczny. 

drink

Wybierając wyposażenie lokalu, warto zacząć od zadania sobie kilku podstawowych pytań:

  • co chcę serwować?
  • jak ważne miejsce w mojej karcie zajmą zimne napoje?
  • ilu klientów planuję obsługiwać w ciągu dnia?

Każdą myśl o tym, że może wystarczy przynieść do baru stary mikser czy sokowirówkę, która kurzy się w naszym kuchennym kredensie, należy czym prędzej wybić sobie z głowy. Bar czy restauracja to miejsca, w których intensywność użytkowania sprzętu znacznie przekracza możliwości domowego AGD.

blenderNa co więc stawiać? Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest zainwestowanie w urządzenia trwałe, wydajne oraz wielofunkcyjne. Do tej grupy z pewnością zaliczyć można blender barowy który, znajduje zastosowanie nie tylko w produkcji wszelkiego rodzaju napojów, ale także deserów, sosów, dressingów, zagęszczaczy oraz majonezu. Dzięki funkcji siekania, miksowania i rozdrabniania, mikser barmański pozwala łatwo i szybko przyrządzić rozmaite potrawy oraz rozkruszyć lód. Wybierając spośród różnych urządzeń tego typu, warto zwrócić szczególną uwagę na moc oraz warunki gwarancji. Ze względu na dużą częstotliwość stosowania, blendery i miksery gastronomiczne powinny być wyposażone w ostrza, wykonane z trwałych materiałów.

O walorach każdej potrawy decydują przede wszystkim surowce, z których jest wykonana oraz sposób przyrządzenia. Podobnie jest w przypadku zimnych napojów, jednak tu równie istotny jest czynnik, który gwarantuje efekt orzeźwienia – lód. Bez niego żaden szanujący się barman nawet nie przystąpi do przygotowywania mojito czy margarity. Z tego względu, warto swoją restaurację, bar czy klub wyposażyć w urządzenia, służące do rozdrabniania lodu.

kruszarka

 

 

Kruszarka do lodu to urządzenie, bez którego nie sposób przyrządzić wysokiej jakości kolorowych drinków czy mrożonej kawy. Doskonale sprawdzi się w barach, kawiarniach, restauracjach czy dyskotekach. Wybór odpowiedniego modelu uzależniony jest w dużej mierze od tego, jak wiele drinków dziennie zamierzamy serwować. W niewielkich barach bądź miejscach, w których zimne napoje to jedynie dodatek do karty dań, sprawdzą się kruszarki ręczne bądź sprzęt o mniejszej mocy. Wytrzymałe kruszarki elektryczne, przeznaczone do pracy ciągłej, to rozwiązanie dla punktów, serwujących duże ilości drinków, np. w wakacyjnych kurortach czy klubach nocnych.

kostkarka do loduRównie ważnym elementem wyposażenia barowego jest kostkarka do lodu. Urządzenia te różnią się pod względem ceny, wielkości, wydajności oraz sposobu chłodzenia i formowania kostek. Tu również należy zwrócić uwagę na przewidywaną liczbę klientów. Częstym błędem właścicieli gastronomii jest nastawienie na zakup jak najtańszego urządzenia i maksymalne jego wykorzystanie. Warto pamiętać, że każde urządzenie ma określoną wydajność. Trudno oczekiwać, by sprzęt o parametrach domowego AGD sprostał wymaganiom dużej dyskoteki. Kostkarki mogą być chłodzone wodą lub powietrzem. Wybór spośród obu tych typów to w zasadzie kwestia naszych upodobań. W przypadku wariantu drugiego należy pamiętać o czyszczeniu kondensatora, w przeciwnym razie może on ulec awarii. Bardzo ważne jest, by nie umieszczać kostkarek w pobliżu źródła ciepła (piece, grzejniki, zmywarki), ponieważ znacznie obciąża to system i utrudnia pracę, a także zwiększa ryzyko uszkodzenia. Kostkarki gastronomiczne posiadają funkcję wyboru rodzaju i wielkości kostek, co również wpływa pozytywnie na atrakcyjność oferowanych napojów.

Pochodząca z Włoch granita to hit ostatnich lat. Uwielbiana przez bywalców nadmorskich kurortów i zakopiańskich Krupówek, a także spragnionych ochłody mieszkańców wielkich miast. Do przyrządzenia tego gęstego, niezwykle orzeźwiającego napoju, służy granitor. Bardzo proste w obsłudze urządzenie pozwala nie tylko na płynną produkcję włoskiego przysmaku, ale i atrakcyjne jego wyeksponowanie. Poza granitą, możemy przygotowywać w nim także inne kolorowe drinki, jak również sorbety. Granitory występują w trzech wariantach (1, 2 lub 3 zbiorniki), dlatego łatwo dobrać model do wielkości produkcji.

granitor

dyspenser zimnych napojówRozprawiając o serwowaniu chłodnych napojów nie można zapomnieć o dyspenserach, nieodzownych w bufetach hotelowych, stołówkach czy barach. Urządzenia tepozwalają na sprawne i higieniczne dozowanie zimnych płynów i substancji półpłynnych. Dyspensery występują w rozmaitych rozmiarach i wariantach – od niewielkich, jednokomorowych dozowników, po złożone, wielo-przegrodowe dyspensery do napojów i deserów. Przeznaczone do wydawania soków, mleka roślinnego, sorbetów i lodów, posiadają systemy zapobiegające spienianiu, a także utrzymaniu niskiej temperatury  nawet w bardzo gorących pomieszczeniach.

Napoje chłodzące i lodowe desery są niezwykle popularne wśród Polaków bez względu na porę roku. Inwestycja w sprzęt gastronomiczny, który pozwoli nam oferować pożądane przez klientów potrawy, nie tylko szybko się zwróci, ale przyniesie sporą nawiązkę. Kostkarki do lodu, granitory, kruszarki, miksery i blendery – to urządzenia niezbędne w nowoczesnej gastronomii szczególnie tam, gdzie serwuje się dużą ilość drinków. Należy jednocześnie pamiętać, by wyposażenie gastronomiczne nabywać jedynie w sprawdzonych sklepach, oferujących serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium